Dopravu, cestování a zdravotnictví v Moravskoslezském kraji zlepší 319 milionů korun z EU

03.02.2015 17:39

Evropská dotace 319 milionů korun vylepší dopravu, cestování a zdravotnictví v Moravskoslezském kraji. Chystá se například rekonstrukce Mariánskohorské ulice a výstavba cyklostezky podél Odry v Ostravě, modernizace geriatrického pavilonu nemocnice v Havířově nebo nákup vlaků na linku z Bohumína přes Ostravu na mošnovské letiště. Financování sedmi projektů evropskými penězi dnes schválila Regionální rada Moravskoslezsko. Projekty se mají uskutečnit v průběhu letošního roku.

Dopravu, cestování a zdravotnictví v Moravskoslezském kraji zlepší 319 milionů korun z EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

„Učinili jsme podstatný krok k uplatnění zbývajících evropských peněz v našem kraji. Dalším předpokladem je, že se aktuálně schválené projekty uskuteční v tomto roce,“ uvedla Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko.

Finančně největším projektem je pořízení dvou vlakových souprav na trať Bohumín – Ostrava-Svinov – Studénka – Mošnov, letiště. Dotace 89,6 milionů korun pokryje 40 % předpokládaných výdajů ve výši 271 milionů korun.

Dotace 83,3 milionů korun pokryje většinu nákladů Moravskoslezského kraje na rekonstrukci Mariánskohorské ulice v Ostravě ve směru z centra k Nové Vsi.

Na výstavbu 14,5 kilometrů nové cyklostezky podél Odry v Ostravě a dílčích úseků v Poodří bude potřeba dotace 58,6 milionů korun. Vzniknout má také nová cyklostezka o délce 1,6 kilometrů podél Mezidolního potoka v Havířově směrem k Žermanické přehradě. Přispěje k tomu dotace 5,1 milionů korun.

Dopravní podnik Ostrava uplatní dotaci 38 milionů korun při modernizaci tramvajových zastávek Sport aréna a Městský stadion v Závodní ulici v Ostravě.
Hlavní nádraží v Ostravě bude bezbariérové díky šesti novým výtahům. Unie přispěje 15,6 miliony korun.

Další významnou investicí je dotace 28,5 milionů korun na rekonstrukci a vybavení geriatrického oddělení Nemocnice s poliklinikou v Havířově, p.o.

Regionální rada Moravskoslezsko je zodpovědná za přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj Moravskoslezského kraje. Od roku 2007 proplatila téměř 15 miliard korun za projekty v oblasti dopravní infrastruktury, vybavenosti měst a venkova, modernizaci vzdělávání, sociálních služeb a zdravotnictví. Zbývajících 5 miliard korun bude vyplaceno za probíhající a připravované projekty v průběhu tohoto roku a počátkem roku 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…