Doprovodné akce agentury CzechTrade na MSV Brno se setkaly s mimořádným zájmem

25.09.2015 17:38

Čeští podnikatelé se o problematiku vývozu velmi zajímají. Teritoriálních seminářů a již tradičního Meeting Pointu, které agentura CzechTrade uspořádala v rámci Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, se zúčastnilo přes dvě stovky firem.

Doprovodné akce agentury CzechTrade na MSV Brno se setkaly s mimořádným zájmem
Foto: CzechTrade
Popisek: CzechTrade

Meeting Point navštívili zástupci více než 90 firem, kteří měli možnost konzultovat své vývozní plány či problémy v různých zemích s 25 reprezentanty zahraničních kanceláří, třemi vedoucími ekonomických zastupitelských úřadů ČR nebo s představiteli Klientského centra pro export.

„Exportéři velmi oceňují informace o konkrétních trzích, které jim mohou poskytnout naši zahraniční zástupci. Firmy projevily zájem hlavně o výběr vhodných teritorií pro export, o zhodnocení reálné šance na úspěch či o doporučení, jak v dané zemi postupovat,“ říká Radomil Doležal, generální ředitel agentury CzechTrade.

Mimořádný zájem vzbudil seminář zaměřený na exportní příležitosti v Íránu, který se díky postupnému uvolňování sankcí ze strany Západu stává velmi perspektivním trhem. Atraktivitu tohoto teritoria potvrdila zaplněná seminární místnost pro více než 50 účastníků. Pilířem celé akce bylo vystoupení Filipa Tůmy, exportního konzultanta CzechTrade.

„Mezi oblasti, na které by se měly podnikatelské subjekty v Íránu zaměřit především, patří všeobecné a těžké strojírenství, automobilový, dopravní a textilní průmysl a další odvětví, která pomohou íránským firmám modernizovat výrobní procesy. Je zde poptávka také po obráběcích strojích, čerpadlech a zavlažovací technice a zájem je i o nákup a prodej chemických surovin nebo o dopravní infrastrukturu. Vždy však musíme mít na paměti stále platné sankce, zejména pak sankce na zboží dvojího užití,“ uvedl mimo jiné Filip Tůma. Agentura plánuje na začátek roku 2016 otevření nové zahraniční kanceláře v Teheránu.

Na konferenci zaměřené na úspěšný vstup na thajský a indický trh přednášející představili aktuální exportní příležitosti, politickou situaci a oblast financí a práva v těchto vzdálených zemích. Akce se zúčastnil Chargé d´Affaires indického velvyslanectví v České republice Venkatachalam Murugan a velvyslanec Thajského království v České republice Narong Sasitorn. Třetí den účasti agentury CzechTrade na MSV se nesl zejména ve znamení nadějných exportních trhů, konkrétně Jihoafrické republiky, Egypta, Maroka, Spojených arabských emirátů a Izraele. Účast více než 40 firem na každé z akcí byla opět nad obvyklým veletržním průměrem.

CzechTrade se na MSV prezentoval také účastí na společném stánku Svazu strojírenské technologie, Ministerstva průmyslu a obchodu ČR, Ministerstva zahraničních věcí ČR a agentury CzechInvest, kde probíhaly obchodní jednání se zástupci firem a konzultace v rámci tzv. jednotné zahraniční sítě.

O agentuře CzechTrade

CzechTrade je agentura na podporu exportu, podřízená Ministerstvu průmyslu a obchodu České republiky. Funkcí agentury, která působí od roku 1997, je pomáhat českým firmám a podnikatelům proniknout na zahraniční trhy. Zájemci o spolupráci si mohou vybrat ze široké nabídky asistenčních služeb, případně sami nadefinovat jejich podobu dle svých individuálních potřeb či se stát členy prestižního Exportního klubu a využít tak dalších exkluzivních benefitů. www.czechtrade.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…