Dotace 593 milionů korun z EU potěší řidiče a školáky v Moravskoslezském kraji

27.05.2014 13:34

Evropská dotace 593 milionů korun zlepší dopravu a zajistí moderní vybavení základních a středních škol v Moravskoslezském kraji.

Dotace 593 milionů korun z EU potěší řidiče a školáky v Moravskoslezském kraji
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

Rekonstrukcí projde šest úseků silnic II. a III třídy.  Přispěje na to dotace 274 milionů korun. S pomocí 130 milionů korun přibudou v 29 obcích chodníky, přechody a další bezpečnostní prvky. Moderní vybavení do učeben jazyků, fyziky, chemie a informačních technologií získá 109 základních škol. Uplatní při tom 147 milionů korun. Dalších 42 milionů korun z EU umožní vybavit přírodovědné a strojírenské laboratoře na 9 středních školách. Financování projektů penězi z EU dnes schválila Regionální rada Moravskoslezsko.

„S rozdělováním evropských peněz se blížíme do finiše. Díky velkému objemu schválené dotace jsme nyní na dosah od uplatnění všech 20 miliard korun z EU, které máme pro náš kraj k dispozici do roku 2015,“ přiblížila Kateřina Dostálová, ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko, kde hodnotí a proplácejí žádosti o dotace. Zdůraznila, že právě do konce roku 2015 musí být všechny podpořené projekty hotové.

Nejvíce evropských peněz si vyžádá rekonstrukce šesti úseků silnic a několika mostů. Jedná se o tři úseky silnic II. třídy v Ostravě – z Poruby do Klimkovic, rekonstrukci části Muglinovské a Opavské ulice. Lépe se pojede také po silnicích III. třídy, například z Litultovic do Moravice nebo z Nové Horky do Kunína.    

„Co nejjednodušší jsme udělali cestu k evropským penězům pro základní školy. Nevyžadovali jsme žádné formality navíc a posuzovali pouze užitečnost projektů. Uspělo 109 ze 114 škol, které si o dotaci řekly. Jednorázově jsme tak podpořili větší pětinu všech základních škol v kraji, nehledě na desítky dalších dříve podpořených škol,“ poznamenala Dostálová. 

Regionální rada Moravskoslezsko v letech 2007-2013 zodpovídá za uplatnění přibližně 20 miliard korun z evropských fondů určených na rozvoj kraje. Podpořila přes 950 projektů dopravní infrastruktury, veřejných služeb, rozvoje měst a venkova, cestovního ruchu nebo regenerace brownfields. Za uskutečněné projekty a jejich části proplatila příjemcům 12,7 miliard korun.

Mgr. Michal Sobek
manažer vnější komunikace

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…