Drak z VUT roztáhl křídla

29.04.2017 13:34

Brněnský studentský tým TU Brno Racing, působící pod záštitou Vysokého učení technického v Brně, předvedl včera v Aule Q Fakulty strojního inženýrství svůj nový monopost Dragon 7. Závodní auto následně čekají závody po celé Evropě.

Drak z VUT roztáhl křídla
Foto: TU Brno Racing
Popisek: Monopost Dragon 7

„Trubkový ocelový rám jsme v minulých šesti letech vyladili do nejmenších detailů a věděli jsme, že už se nemáme kam v jeho využití posunout a vůz odlehčit. Proto padlo týmové rozhodnutí přejít na karbonový monokok,“ vysvětlil novinky vedoucí týmu TU Brno Racing a student FSI VUT v Brně Roman Baxant. Jeho tým věří, že se díky změnám posunou dál a že se Dragon 7 začne objevovat i na stupních vítězů.

Monopost byl zatím testován pouze ve virtuální realitě, ostré zkoušky jej teprve čekají. Jednou z priorit je spolehlivost a odolnost vozu. „Univerzitní soutěž Formula Student klade důraz na bezpečnost a testování vozů, proto máme aktuálně v dílně několik krabic s desítkami vzorků, které jsme testovali. Vše jsme sice propočítávali dopředu, ale stejně je potřeba výpočty ještě experimentálně ověřit, jak je to běžné i u vývoje cestovních aut,“ popsal Roman Baxant.

Na stavbě vozu strávily čtyři desítky studentů 30 240 hodin. „Vědomosti, které jsem získal při stavbě formule, jsou obrovské. Působení ve studentské formuli změní studentovi způsob přemýšlení o konstruování a stavbě vozů, najednou to není prázdná teorie, ale reálná zkušenost,“ vyzdvihuje klady praxe Roman Baxant.

Závodní sezonu odstartuje tým TU Brno Racing na ZF Kempu v německém Friedrichshafenu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

16:46 ÚOHS: SC Czech může posílit v oblasti kovodělného průmyslu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil ve zjednodušeném řízení spojení soutěžitelů, v jehož dů…