Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé na jevišti NDM

10.11.2017 17:51

Již 16. listopadu se na jevišti Národního divadla moravskoslezského objeví poprvé dramatizace slavné literární klasiky – románu Gustava Flauberta Paní Bovaryová, a to v titulní roli s Izabelou Firlovou. Touto inscenací se rovněž loučí její režisér Peter Gábor s pozicí uměleckého šéfa souboru činohry NDM.

Dramatizace slavné literární klasiky Paní Bovaryová poprvé na jevišti NDM
Foto: ndm.cz
Popisek: Národní divadlo moravskoslezské

Paní Bovaryová je považována za přelomové dílo realismu, byť bylo původně kritikou odsouzeno za ohrožování mravnosti. Román, stejně jako dramatizace, na kterou se můžete těšit na scéně Divadla Antonína Dvořáka, zobrazuje ženu žijící po boku venkovského lékaře, která je nespokojená se svým životem, ženu, jež má od života přehnaná očekávání, ženu žijící v iluzorním světě a utíkající před nudou a monotónností každodenního manželského života do náruče jiných mužů; ženu zpestřující si své dny marnotratnými nákupy, ženu přesvědčenou, že oddaný a milující manžel nedokáže naplnit její sny a romantické představy, její touhu po společenském rozletu.

„Emma se postupně sama vplétá do svých vlastních sítí a selhává nejen jako manželka, ale i jako matka. V polovině 19. století byla Emma Bovaryová obětí středostavovských konvencí. Naše Emma Bovaryová je obětí konzumního světa. Dnešní Emmy hltají reklamy a touží po starším pánovi s velkým domem a zlatou kreditkou. A stávají se z nich zelené vdovy – opuštěné v krásných domech na periferii. Bovary sice nemá zlatou kreditku, ale Emmě by snesl modré z nebe. Pracuje, trpělivě se věnuje pacientům, byť je víc felčarem než lékařem. A Emma se nudí, strádá svým bezcílným životem a hledá rozptýlení. A do toho ještě dítě!“ doplňuje zápletku dramaturgyně Alice Olmová.

Titulní roli Emmy, dívky plné ideálů, s nimiž do života vstupuje a které postupem času ztrácí, ztvární Izabela Firlová: „Když jsem se dozvěděla, že budu hrát paní Bovaryovou, tak jsem měla trošku obavy, že cesta k porozumění bude dlouhá, jelikož Emma je typem dívky-ženy, se kterou já se vůbec nemůžu ztotožnit. Ale k mému překvapení se stal opak. Musím říct, že každou zkouškou se mi Emma dostává pod kůži víc a víc. Jsem moc zvědavá na konečný výsledek této práce, snad se divákům bude líbit,“ říká herečka.

Inscenaci připravuje režisér Peter Gábor s dramaturgyní Alicí Olmovou. Autorem scény je Michal Syrový a herce oblékne Alena Schäferová. Kromě Izabely Firlové se diváci mohou těšit na Petra Housku, Víta Rolečka, Františka Strnada, Alexandru Gasnárkovou, Davida Viktoru, Vladimíra Poláka, Františka Večeřu a další.

Premiéra se uskuteční 16. listopadu v 18:30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…