Drážní úřad: Počet projetí návěstidel zakazujících jízdu nadále stoupá

15.11.2016 16:45

V letošním roce znepokojivě narůstá počet projetí návěstidel, která zakazují vlaku další jízdu. K dnešnímu dni bylo zaznamenáno 84 případů, kdy strojvedoucí vlaku „projel na červenou“.

Drážní úřad: Počet projetí návěstidel zakazujících jízdu nadále stoupá
Foto: Drážní úřad
Popisek: Drážní úřad

Narůstající počet alarmuje. Proto Drážní úřad jako národní bezpečnostní úřad vyzval železniční dopravce k okamžitému přijmutí účinného řešení, které tento trend podstatně omezí.

V posledních letech je znát nárůst případů, kdy dochází k ohrožení provozu na železnici tím, že strojvedoucí vlaku projede návěstidlo zakazující další jízdu, lidově řečeno projede červenou. Nerespektování či přehlédnutí návěstidel může mít následky v podobě tragické srážky drážních vozidel. Proto Drážní úřad na vývoj reaguje a dopisem vyzývá dopravce k přijetí okamžitých systémových opatření, která pomohou bezpečnost provozu udržet na vysoké úrovni. „Zprávy, ve kterých nás budou dopravci informovat o přijatých opatřeních, očekáváme do konce letošního roku,“ oznamuje ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář.

V současné době mají dopravci možnost strojvedoucího, který projede červenou návěst, znovu proškolit, například z dopravních předpisů. Vzhledem ke zvyšujícímu se počtu mimořádných událostí tohoto typu se však takový typ opatření jeví jako ne zcela účinný.

Jedním z důvodů nerespektování návěstidel strojvedoucími lze určitě řadit i jejich únavu. Z tohoto důvodu připravuje Drážní úřad ve spolupráci se SŽDC a vybranými dopravci preventivní krok, pomocí kterého bude systémem vyhodnocováno použití licencí strojvedoucích, například zda dodržují řádné odpočinky mezi jednotlivými směnami (obdoba prevence u profesionálních řidičů silničních vozidel, kteří používají tachografy).

Počet událostí, kdy bylo strojvedoucím projeto návěstidlo zakazující další jízdu:

  • 2013 – 83
  • 2014 – 91
  • 2015 – 92
  • 2016 – 76 (za první tři kvartály)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…