Dřevařský pavilon lesnické fakulty se otevře studentům a výzkumným pracovníkům

27.01.2016 13:33

Slavnostní otevření Dřevařského pavilonu Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) se uskuteční 28. ledna 2016 ve 12. 00 hodin za účasti představitelů veřejného života i akademické sféry z České republiky i zahraničí.

Dřevařský pavilon lesnické fakulty se otevře studentům a výzkumným pracovníkům
Foto: ČZU
Popisek: ČZU

Dřevařský pavilon, umístěný v areálu ČZU v Praze Suchdole (Kamýcká 129), vznikl díky projektu, který byl podpořen Evropským fondem pro regionální rozvoj prostřednictvím Operačního programu VaVpI, a je jednou ze dvou nejvýznamnějších investičních akcí, které byly v posledních desetiletích realizovány na ČZU.

Tento technologický, vědecký a výukový pavilon bude sloužit výzkumným činnostem postgraduálních studentů a zaměstnanců a výukovým činnostem (včetně praktických) pregraduálních studentů hlavně v oblasti lesnictví a dřevařství. Toto jedinečné propojení vytvoří podmínky pro významné zkvalitnění technického vzdělávání na univerzitě a podpoří využití dřeva v ČR jako nejvýznamnější obnovitelné suroviny. Pracoviště rovněž rozšíří potenciál pro vývoj nových prakticky využitelných metod a tím zlepší transfer technologií a znalostí do lesnické a dřevařské praxe.

Cílem projektu bylo v místě centra truhlářské výroby (truhlárna s učebnami a CNC obráběcím strojem, sušárna dřeva, krytý sklad materiálu a venkovní sklad), tvořeného soustavou provizorních objektů – stavebních buněk, vybudovat a technologicky vybavit novou moderní budovu Dřevařského pavilonu. Objekt je rozdělen do tří dilatačních celků – hlavní čtyřpodlažní budovy, dvoupodlažní části s přednáškovými sály na východní straně a spojovacího koridoru hlavního vstupu.

V budově jsou lokalizovány nejen prostory pro výuku - učebny, sociální a výukové zázemí, ale především prostory pro praktickou činnost studentů a zaměstnanců. Ve 4. NP jsou umístěny dílny a laboratoře osazené stroji a zařízením na výrobu, testy a zkoušky dřeva a materiálů na bázi dřeva. Ve 2. NP je umístěna velká posluchárna (kapacita pro 160 studentů) a dvě menší učebny. Součástí projektu je pořízení moderního technologického vybavení pro laboratoře a truhlářskou dílnu.

Nově vybudované moderní zázemí technologického výzkumu zvýší atraktivnost spolupráce s FLD pro komerční subjekty působící v lesnických a dřevařských oborech, a to například v oblasti vývoje nových typů technických materiálů na bázi dřeva a modifikace jejich vlastností.

Realizace projektu Dřevařský pavilon FLD podpořeného z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) trvala deset měsíců a byla ukončena na konci roku 2015. Celkové výdaje na projekt činily přes 282 milionů korun.

ČZU je třetí největší univerzitou v Praze. Spojuje v sobě stoletou tradici s nejmodernějšími technologiemi, progresivní vědou a výzkumem v oblasti zemědělství a lesnictví, ekologie a životního prostředí, technologií a techniky, ekonomie a managementu. Moderně vybavené laboratoře se špičkovým zázemím, včetně školních podniků, umožňují vynikající vzdělávání s možností osobního růstu, včetně zapojení do vědeckých projektů doma i v zahraničí. ČZU zajišťuje kompletní vysokoškolské studium, letní školy, speciální kurzy, univerzitu třetího věku. V roce 2015 ČZU po druhé uspěla v soutěži Českých 100 nejlepších.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 12

11:44 ČEZ číslo týdne: 12

12 členů má jaderná aliance zemí EU.