Dubnové teploty kolem nuly Temelínu svědčí

20.04.2017 18:57

Patnácti tisícům českých domácností by na rok stačila včerejší denní temelínská výroba 52 608 MWh (megawatthodin). Díky chladnému počasí šlo o jednu z nejvyšších denních výrob během dubna od roku 2001. Například loni byla průměrná denní výroba ve čtvrtém měsíci roku 52 464 MWh. Včera jihočeská elektrárna vyrobila o 144 MWh více a to odpovídá roční spotřebě čtyř desítek českých domácností.

Dubnové teploty kolem nuly Temelínu svědčí
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

V Temelíně platí, že s nižšími teplotami je spojen vyšší výkon a tedy i vyšší výroba. Například ještě minulé pondělí, kdy teploty atakovaly dvacítku, byl výkon elektrárny přibližně 2 160 MWe. Dnes ráno při teplotách kolem nuly byl o více než 20 MWe vyšší. Rozdíl v denní výrobě pak byl 485 MWh. „To odpovídá spotřebě přibližně 140 domácností. Rozdíl ve výkonech je dán ochlazováním vody v chladicích věžích. S reaktorem to nesouvisí, ten je pořád na stejném výkonu,“ poznamenal mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Od začátku roku vyrobil Temelín 5 718 089 MWh elektřiny.

V polovině května začne odstávka pro výměnu paliva na druhém bloku a ČEZ ji plánuje na necelé tři měsíce. Odstávka prvního bloku začne až v samotném závěru roku.

Jaderná elektrárna Temelín vyrobila první elektřinu v prosinci 2000. V současnosti je největším zdrojem výroby elektřiny v České republice. Svojí bezpečnou a bezemisní produkcí kryje pětinu české spotřeby. V roce 2016 vyrobila 12,1 miliard kWh elektrické energie. Jižní Čechy by s elektřinou z Temelína vydržely téměř 4 roky, českým domácnostem by stačila na deset měsíců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

7:23 Tak určitě! Nová kampaň na obrazovkách České televize propaguje pozitivní hodnoty ve sportu

Fair play, boj proti předsudkům, všestrannost a nutnost spolupráce rodičů a trenérů. To jsou témata …