Důlní vodu by v budoucnu mohli využívat obyvatelé Ostravy

13.03.2016 9:40

V areálu odštěpného závodu ODRA státního podniku DIAMO proběhlo výjezdní zasedání Komise města Ostravy pro bezpečnost a integrovaný záchranný systém.

Důlní vodu by v budoucnu mohli využívat obyvatelé Ostravy
Foto: kr-moravskoslezsky.cz
Popisek: Moravskoslezský kraj

Hlavním bodem jednání byla problematika důlní vody, kterou čerpá státní podnik DIAMO v Ostravě za účelem udržení její hladiny pro zajištění ochrany ložiska a bezpečnosti při těžbě uhlí v činných částech revíru. Výsledkem je doporučení komise, aby se vedení města Ostravy začalo zabývat na odborné úrovni jak bezpečnostními riziky spojenými s ukončením čerpání, tak možnostmi budoucího využití důlních vod ve prospěch obyvatel Ostravy případně i širšího okolí.

S útlumem těžby na Karvinsku ale i obdobím sucha se stává otázka využití důlní vody aktuálnější než dříve. „Když se přestane voda čerpat, začne stoupat hladina podzemní vody a to může způsobit na různých místech Ostravy problémy. Nevíme přesně, jak se to projeví. Naším úkolem je připravit se na tuto situaci. Zároveň jsme došli k závěru, že by bylo užitečné důlní vodu využívat,“ vysvětlil předseda komise Ivo Hařovský. Důlní voda může sloužit jako zdroj energie, ale také jako obří zásobník vody pro období sucha. Problematikou sucha a dopadem na možný nedostatek pitné a užitkové vody se komise zabývala už na svém minulém zasedání (v lednu). Odborníci státního podniku DIAMO navíc potvrdili, že ostravská důlní voda je vhodná pro balneologické účely, jak potvrdila analýza Výzkumného ústavu balneologického.

O možnostech využití vody z podzemí se uvažuje řadu let. Zatímco rekreační, léčebné a pěstitelské záměry zůstaly jen na papíře, projekt využití vody jako zdroje tepla se podařilo realizovat. DIAMO, s. p. využívá důlní vodu k ohřevu vody na koupání pro zaměstnance a pro vytápění jedné ze svých budov v Ostravě. Ředitel odštěpného závodu ODRA Josef Havelka dodává: „Voda má 27 stupňů, je slaná, není nutné ji čistit, ale způsobuje korozi potrubí, proto máme potrubí ze sklolaminátu, který se osvědčil. Minerální složení vody je problém, ale řešitelný.“

Do diskuse se zapojil také náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Daniel Havlík: "Pod Ostravou je obrovské množství vody, kterou dnes v podstatě bez využití vypouštíme do Ostravice. Určitě stojí za úvahu, jak tuto vodu v budoucnu využívat a možností může nakonec být celá řada. Během následujících let se může najít způsob energetického, průmyslového nebo třeba léčebného využití.“

Před zasedáním členové komise sfárali do bývalého dolu Jeremenko ve správě s. p. DIAMO, kde mohli vidět kromě dvou čerpadel i podzemní přečerpávací elektrárnu, která je pilotním projektem ověřujícím možnost využití důlní vody k výrobě elektřiny. Prohlédli si také dispečink, který řídí čerpání důlní vody a monitoruje výstup metanu na území ohrožených výstupem důlních plynů. „Byli jsme mile překvapeni profesionálním přísupem, odborností, zkušenostmi i nadšením pracovníků s. p. DIAMO,“ dodal Ivo Hařovský.

Komise pro bezpečnost a integrovaný záchranný systém je poradním orgánem rady města Ostravy, má 11 členů, mezi nimi jsou 3 členové zastupitelstva města, dále zástupci Policie ČR, Městské policie, Hasičského záchranného sboru, Povodí Odry a další. Komise připravuje, projednává a předkládá radě města stanoviska a náměty týkající se bezpečnosti a integrovaného záchranného systému.

Čerpání důlních vod z dolů v tzv. ostravské dílčí pánvi skončilo v roce 1997 v souvislosti s ukončením těžební činnosti. V roce 2001 bylo čerpání obnoveno na vodní jámě Jeremenko. V současné době státní podnik DIAMO udržuje hladinu důlní vody v hloubce mínus 388 metrů (pod hladinou moře). Ročně odčerpá zhruba 5,5 mil. m³ důlní vody, kterou vypouští do řeky Ostravice. Oblast zatopení pod Ostravou zaujímá plochu 73 km².

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…