Dům bratří Čapků v Budislavi bude znovu sloužit svému původnímu účelu

25.06.2015 10:45

Rada Pardubického kraje na svém jednání schválila finanční podporu Českému centru Mezinárodního PEN klubu ve výši jednoho milionu korun na rekonstrukci Domu bratří Čapků v Budislavi u Litomyšle, který je od roku 2000 kulturní památkou. V roce 2014 byly provedeny nejnutnější rekonstrukce, ve kterých členové PEN klubu plánují pokračovat i do budoucna.

Dům bratří Čapků v Budislavi bude znovu sloužit svému původnímu účelu
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Dům bratří Čapků v Budislavi.

„Karel Čapek je pro mne největším českým literátem 20. století. Jeho stopy nenalezneme pouze v Malých Svatoňovicích nebo na Strži u Dobříše, ale také v našem kraji. Dům bratří Čapků byl původně určen pro práci, setkávání i odpočinek českých spisovatelů a cílem Českého centra Mezinárodního PEN klubu, jehož byl Karel Čapek zakladatelem, je, aby svému původnímu účelu sloužil i v budoucnu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Rádi bychom budovu otevřeli i pro veřejnost, abychom mohli představit Karla Čapka tak, jak není příliš znám, a to například tematickou výstavou Karel Čapek – fotograf,“ dodal Martin Netolický.

Dům bratří Čapků v Budislavi byl postaven v roce 1938 z podnětu Karla Čapka podle projektu architekta Stanislava Tobka, který byl žákem Josefa Gočára. V roce 2014 bylo nutné provést na budově nejnutnější opravy poškozených částí stavby, především nahrazení nevyhovujících podlah na obou terasách, výměnu a obnovu stávajících nefunkčních rozvodů vody a vytápění, výměnu nefunkčního kanalizačního potrubí. Do budoucna je nutné především vysušení budovy a zabránění šíření vlhkosti, odčerpání vody ze sklepů či opatření budovy drenážním potrubím.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…