Dušičkový prodej a kontroly ČOI

09.11.2014 7:34

Svátek Dušiček, nebo také Památka zesnulých, je tradičně čas k zastavení a zamyšlení nad pomíjivostí všeho živého a k tiché vzpomínce na všechny blízké, kteří už nejsou mezi námi. Na jejich památku zapalujeme na pietních místech svíčky a klademe květiny, a proto také všechna tato místa přitahují prodejce tzv. dušičkového sortimentu, jako jsou věnce a květinové vazby se svícemi, svíčky, atd. A právě na jejich kontrolu, stejně jako na klasická květinářství a další prodejní místa, se zaměřili v týdnech předcházejících tomuto svátku inspektoři ČOI.

Dušičkový prodej a kontroly ČOI
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hřbitov, ilustrační foto

Bohužel ani tyto kontroly se neobešly bez nedostatků a následných pokut. Při 125 kontrolách zjistili inspektoři porušení povinností v 51 případech. Za nedodržení informačních povinností, neposkytnutí informací o ceně nabízeného zboží, nedostatky při vydání dokladu o koupi a další závady bylo na místě uloženo 32 pokut v hodnotě 33 500 Kč, další porušení budou předmětem správních řízení. Zákaz prodeje vydali inspektoři na cca 800 kusů výrobků bez řádného značení za téměř 75 000 korun.

V období  před dnem Památky zesnulých (od 21. 10. do 2. 11. 2014) se inspektoři  ČOI zaměřili na nabídku zboží v květinářstvích, zahradnictvích i ve stánkovém prodeji v okolí hřbitovů. V rámci celé republiky proběhlo celkem 125 kontrol a nedostatky byly zjištěny na 51 prodejních místech tzv. dušičkového sortimentu (tj. 40,8 %). 

Kontroly (průběžná čísla k 4. 11.)

Inspektorát

počet kontrol

kontroly s porušením

zjištěná porušení v %

Středočeský a Hl. město Praha

39

7

17,9 %

Jihočeský a Vysočina

3

0

0 %

Plzeňský a Karlovarský

14

2

14,3 %

Ústecký a Liberecký

13

6

46,2 %

Královéhradecký a Pardubický

3

0

0 %

Jihomoravský a Zlínský

10

5

50,0 %

Moravskoslezský a Olomoucký

43

31

72,1 %

Celkem

125

51

40,8 %

Zjištěné nedostatky

Nejčastěji porušili prodávající povinnosti stanovené zákonem o ochraně spotřebitele

- 46 prodávajících neoznačilo nabízený sortiment zboží (svíce, keramické výrobky atd.) údaji o výrobci nebo dovozci popř. dodavateli, informacemi  o způsobu použití výrobku, případně upozorněním na nebezpečí vyplývající z jejich nesprávného použití.
V některých případech byly tyto informace uvedeny, avšak nikoliv v českém jazyce (§§ 9-11)

- 11 prodávajících neinformovalo spotřebitele o ceně prodávaných výrobků v souladu  s cenovými předpisy (§ 12)

- v 7 případech prodávající nevydali na žádost spotřebitele doklad o zakoupení výrobků se všemi stanovenými náležitostmi 

- nepoctivost při prodeji zjistili inspektoři ve 4 případech

- 2 prodávající prodávali stuhy do kytic, u nichž byla cena vztažena k 1 metru, aniž měli k dispozici úředně ověřené měřidlo.

Ve dvou případech porušily kontrolované osoby také zákon o technických požadavcích na výrobky tím, že nesplnily povinnosti zákonem stanovené.

Uložená opatření

Na  794 kusů výrobků (svíček, keramických výrobků, věnců a květinových vazeb) v celkové hodnotě 74 571 Kč, které neodpovídaly podmínkám pro uvedení na trh, byl do doby zjednání nápravy vydán zákaz dalšího prodeje.

Za zjištěné nedostatky bylo  na místě uloženo celkem 32 pokut v hodnotě 33 500 Kč, další porušení budou předmětem správních řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…