Dvě třetiny rodičů dávají dětem za vysvědčení odměnu

25.06.2014 11:40

Celých 67 % českých rodičů se snaží své děti motivovat a za lepší známky ve škole jim slibuje odměnu. Podobné je to v Polsku, kde své potomky za vysvědčení nějak odmění 64 % dospělých. Slováci jsou přísnější. Téměř polovina z nich (47 %) dětem za vysvědčení nedá nic. Vyplývá to z rozsáhlého telefonického průzkumu společnosti PROFI CREDIT.

Dvě třetiny rodičů dávají dětem za vysvědčení odměnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Student a vysvědčení, ilustrační foto

Většina českých rodičů (63 %) dává svým potomkům za vysvědčení věcný dárek, nejčastěji hračku, oblečení nebo elektroniku. Téměř třetina dětí (27 %) si pak závěr školního roku užije v cukrárně, v ZOO, v bazénu nebo třeba na výletě. „Peníze dává za dobré známky v Česku každý čtrnáctý rodič, v Polsku dostane finanční odměnu dvakrát tolik dětí, naopak na Slovensku dávají peníze za školní výsledky jen 3 % rodičů, “ komentuje výsledky průzkumu výkonný ředitel PROFI CREDITu Rudolf Cejnar. Prarodiče jsou k dětem štědřejší než rodiče.

Čeští školáci dostávají dárky, polští zážitky

Zatímco v Česku (63 %) a na Slovensku (57 %) je nejčastější odměnou za školní prospěch věcný dárek, Poláci se přiklánějí k zážitkům. 46 % rodičů v Polsku se svými dětmi vyrazí za zábavou nebo do restaurace, do obchodu zamíří pro odměnu za vysvědčení jen 39 % polských školáků. „Češi a Slováci utratí za poslední školní den v průměru pětistovku, nejméně investují do odměny za vysvědčení Poláci – v přepočtu v průměru 350 korun,“ upřesňuje Rudolf Cejnar z PROFI CREDITu. Rozdíl je podle něj také v tom, zda jde o pololetní vysvědčení nebo o konec školního roku. V pololetí většina rodičů děti za známky nijak neodměňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…