Dvě ze sedmi Česko-německých novinářských cen za rok 2017 míří do Českého rozhlasu

13.11.2017 13:11

Tři nejlepší příspěvky jak v českém, tak německém jazyce nominovala porota Česko-německé novinářské ceny za rok 2017 v kategoriích text, audio a multimédia. Slavnostní vyhlášení, které se uskutečnilo v pátek večer v Norimberku, ovládly hned dva projekty Českého rozhlasu – Yusra plave o život a Tajemný kořistní fond.

Dvě ze sedmi Česko-německých novinářských cen za rok 2017 míří do Českého rozhlasu
Foto: red
Popisek: Český rozhlas

Zvláštní cena Mileny Jesenské, jež je společná pro příspěvky jak v českém, tak německém jazyce, patří tvůrcům rozhlasového dokumentu Yusra plave o život. Ten vznikl v koprodukci Českého rozhlasu a BBC. Autoři Magdalena Sodomková, Brit Jensen a fotograf Lâm Duc Hien zachytili příběh osmnáctileté plavkyně, která v roce 2015 uprchla ze Sýrie. O rok později se Yusra Mardini dostala na olympiádu v Riu de Janeiro. „Yusra plave o život je unikátní rozhlasové dílo a počet rozrůstajících se ocenění, jež patří celému tvůrčímu týmu tohoto projektu, to jen dokazuje,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

Interaktivní zpracování audiovizuálního projektu Magdaleny Sodomkové, Brit Jensen a fotografa Lâm Duc Hiena, který byl oceněn Novinářskou cenou za rok 2016 jako nejlepší audiovizuální reportáž, je výsledkem spolupráce stanice Český rozhlas Radiožurnál, Kreativního HUBu Českého rozhlasu a Tvůrčí skupiny Dokument. „Od počátku jsme věděli, že tu máme opravdu velký příběh. Magda, Brit, Hien a další na něm navíc odvedli velký kus práce a výsledkem je opravdu výborný dokument, který sklízí úspěchy nejen u nás ale i v zahraničí. Gratuluji celému týmu,“ dodal šéfredaktor stanice Český rozhlas Radiožurnál Ondřej Suchan.

Další kategorií, ve které zabodovalo dílo Českého rozhlasu, byla sekce audio. V té zvítězil příspěvek s názvem Tajemný kořistní fond, jehož autorem je Pavel Polák, který působí jako zahraniční zpravodaj v Německu.

Česko-německá novinářská cena je vyhlašována jednou ročně ve třech kategoriích text, audio a multimédia včetně TV a uděluje se nejlepšímu českému a nejlepšímu německému příspěvku v dané kategorii. Je určena novinářům, kteří originální formou informují o sousední zemi a přispívají k lepšímu porozumění mezi Čechy a Němci. Zvláštní cena Mileny Jesenské, jež je společná pro díla v českém i německém jazyce, se uděluje příspěvkům, které se přínosným způsobem zabývají tématy aktuálního dění, například občanskou odvahou, multikulturním porozuměním či tolerancí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

15:16 Ministr Rakušan: Pokud to můžeme zařídit, není na co čekat

Povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii zajistit zbraně. Vláda schválila …