Dvojnásobný olympijský medailista Dostál ovládl anketu o nejlepšího českého kanoistu

15.01.2017 9:09

Zisk dvou olympijských medailí z her v Riu přinesl rychlostnímu kanoistovi Dukly Praha Josefu Dostálovi titul Nejlepší kanoista roku 2016. Stříbrný medailista ze závodu singlkajakářů na kilometru v anketě o nejúspěšnějšího sportovce Českého svazu kanoistů zvítězil také v kategorii posádek společně s Danielem Havlem, Lukášem Trefilem a Janem Štěrbou, parťáky z bronzového čtyřkajaku.

Dvojnásobný olympijský medailista Dostál ovládl anketu o nejlepšího českého kanoistu
Foto: mocr.cz
Popisek: Budova Ministerstva obrany ČR

„Rozčiluje mě, že jsem v Riu nevyhrál na singlu ani na čtyráku,“ říká Josef Dostál, vítěz dvou závodů i celkového žebříčku kajakářů Světového poháru 2016, kterému cenu předala ministryně školství Kateřina Valachová. „Ale ne, se dvěma medailemi jsem spokojený. Teď je čas za posledním olympijským cyklem udělat tlustou čáru a makat na novou sezonu a doufat, že bude aspoň tak vydařená jako minulá. Vlastně celý cyklus byl hodně povedený. Letos je u nás mistrovství světa, které pro nás bude speciální, ale z dlouhodobého hlediska mě žene dopředu olympiáda v Tokiu.“

Mezi posádkami v anketě triumfoval už popáté v řadě čtyřkajak Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Ceny jim předával náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta. Vítězové závodu Světového poháru v Montemoru získali na olympijských hrách podruhé bronzovou medaili.

Druhá olympijská medaile pro čtyřkajak

„Tahle sezona byla díky zisku bronzu jednoznačně úspěšná. Ve všech předchozích, které k ní vedly, se nám podařilo získat medaili z mistrovství světa. I když jsme směrem k olympiádě třeba pomýšleli výsledkově výš, povedlo se nám získat druhou olympijskou medaili během pěti let. Když si vezmu všechny kladné i záporné okolnosti, je to ohromný úspěch. Byl bych jen rád, kdyby se tenhle trend podařilo udržet,“ řekl zadák čtyřkajaku Jan Štěrba.

Při galavečeru shrnujícím úspěšnou kanoistickou sezonu plnou medailí nejen ze seniorských akcí, ale také titulů ze šampionátů juniorů a závodníků do 23 let, převzaly ocenění i osobnosti neolympijských disciplín.

Cenu z rukou ředitele ASC Dukla plukovníka Jaroslava Priščáka a náměstkyně ministryně školství Simony Kratochvílové převzala kajakářka Anna Kožíšková. Díky bronzové medaili z individuálního závodu na mistrovství Evropy, kde získala i stříbro na deblkajaku, se stala opět osobností maratonu.

Dostál opouští posádku čtyřkajaku, bude jezdit singl  

Den po vyhlášení ankety oznámil Josef Dostál, že opouští posádku úspěšného čtyřkajaku Dukly Praha a chce se soustředit na singlové disciplíny a získat dvě medaile na mistrovství světa v Račicích.

 „Po olympiádě jsem se společně s trenérem Karlem Leštinou rozhodl, že v příštích dvou sezonách se budu maximálně soustředit na singl, a kromě své tradiční trati K1 na 1 000 m budu jezdit i K1 na 500 m,“ vysvětlil Josef Dostál. Čtyřkajak a singlová pětistovka se v programu překrývají, obě disciplíny by tak jezdit nemohl.

Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta předával ceny v kategorii Posádky roku

Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta předával ceny v kategorii Posádky roku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…