Dvojnásobný úspěch lékařů II. chirurgické kliniky FNUSA

05.12.2016 15:06

Ve dnech 13. - 15. listopadu 2016 se konal v Praze VII. sjezd České společnosti kardiovaskulární chirurgie (ČSKVCH) s mezinárodní účastí s celkovým počtem 632 účastníků. Akce se koná každý sudý rok v podzimních měsících, a po několika úspěšných ročnících v Brně se výbor společnosti rozhodl letos sjezd uspořádat v Praze.

Dvojnásobný úspěch lékařů II. chirurgické kliniky FNUSA
Foto: FNUSA
Popisek: FNUSA

Jde o společný sjezd cévních chirurgů a kardiochirurgů.

Na kongrese bylo prezentováno celkem 152 odborných sdělení. Kromě slavnostních domácích a zahraničních přednášek byl odborný program obohacen o další vyzvané přednášky zahraničních autorů, kteří se věnovali aktuálním tématům současné cévní chirurgie a kardiochirurgie. Přednášky předneslo celkem 17 zahraničních účastníků z řady evropských i mimoevropských zemí (Německo, Rakousko, Francie, Itálie, Polsko, Kanada a další). Přednášky těchto významných zahraničních odborníků zazněly většinou na úvod odpovídající sekce a setkaly se s velkým zájmem.

Součástí slavnostního zahájení sjezdu bylo vyhlášení soutěže o nejlepší publikace a monografie s kardiochirurgickou a angiochirurgickou tématikou za rok 2015. Cenu ČSKVCH za nejlepší angiochirurgickou publikaci v oboru cévní chirurgie za rok 2015 získal MUDr. Miroslav Krejčí, Ph.D. z II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.

Miroslav Krejčí zvítězil s článkem: Mycotic Aneurysm in the Aortoiliac Area - Current Treatment Options. „Mykotické (infekční) aneuryzma je rozšíření tepny na podkladě bakteriální infekce. V oblasti břišní aorty a pánevních tepen představuje méně časté, ale závažné onemocnění s vysokým rizikem prasknutí a vykrvácení pacienta. Na rozdíl od běžné výdutě není v tomto případě vhodné operační řešení s náhradou aneuryzmatu cévní protézou vzhledem k riziku následné infekce tepenné náhrady. V našem článku se zabýváme současnými možnostmi časné diagnostiky a léčby mykotického aneuryzmatu břišní aorty,“ vysvětlil obsah publikace Miroslav Krejčí.

V soutěži mladých chirurgů o nejlepší přednášku se v oboru cévní chirurgie stal vítězem MUDr. Luboš Kubíček, rovněž z II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU.

Zvítězil s přednáškou: Tack Endovascular System®: A New Method For Treating Critical Limb Ischemia With Post-PTA Dissections. „Endovaskulární léčba tepenných lézí v oblasti bércového řečiště bývá často svízelná a dlouhodobá průchodnost tepen po provedené intervenci je výrazně nižší než v jiných oblastech. Lékaři z naší kliniky se od roku 2014 podílejí na vývoji nového konceptu pro řešení disekcí v bércovém řečišti ve spolupráci se společností Intact Vascular z USA. Dosavadní výsledky testovaného miniaturního stentu nazývaného „Tack“ jsou velmi pozitivní a doposud výrazně předčily výsledky dosažené po implantaci klasických stentů v bércových tepnách,“ sdělil Luboš Kubíček.

„Cenu ČSKVCH za nejlepší angiochirurgickou publikaci získali lékaři II. chirurgické kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a LF MU od roku 2004, kdy se cena začala udělovat, již po čtvrté,“ uvedl přednosta kliniky prof. MUDr. Robert Staffa, Ph.D. „Kvalitní publikační činnost je spojena s vynikajícími léčebnými výsledky pracoviště a svědčí o zapojení se lékařů do vědecko-výzkumné činnosti“ dodal Staffa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

13:04 Nadace ČEZ: V obci Plchovice obnovili ovocný sad

Výsadbou nových stromů v obci Plchovice obnoví sad, který zde byl původně. A nejen to, nové stromy b…