E.ON: Chcete mít jistotu, že energie dlouhodobě nepodraží?

15.09.2013 15:31

Dodavatelé elektřiny a plynu opět metají cenové kotrmelce. Nedávno spíše zdražovali, nyní někteří zlevňují. Cílem je nalákat nové zákazníky, ti ale chtějí jednoduše ušetřit, a mít dlouhodobě klid. Co takhle zafixovat si cenu elektřiny nebo plynu třeba až do konce roku 2014?

E.ON: Chcete mít jistotu, že energie dlouhodobě nepodraží?
Foto: E.ON
Popisek: E.ON

Ve většině tuzemských domácností panuje přesvědčení, že cena elektřiny a plynu nepřetržitě stoupá. Skutečnost je naštěstí barevnější. Ke smutnému závěru nevyhnutelně dospějeme, pokud budeme sledovat jenom průměrnou cenu energií. Evropský statistický úřad (Eurostat) potvrzuje, že výjimku představoval pouze rok 2010, kdy elektřina podražila nepatrně, a zemní plyn dokonce o 6 % zlevnil. Jinak průměrná cena energií opravdu meziročně stoupá zhruba o 8,5 %.

Myslíte si ale, že vaši domácnost lze popsat suchopárnými statistikami? Jistě existuje řada charakteristik, díky kterým se v pozitivním slova smyslu vymykáte průměru, a jednou z nich může být právě cena energií. Přinejmenším máte na výběr, od jaké společnosti budete samotnou elektřinu nebo plyn kupovat. Tím ale škála alternativ zdaleka nekončí. Kromě klasické smlouvy, která dodavateli umožnuje průběžně zdražovat, existují také produkty s fixovanou cenou za samotnou energii!

Mějme na paměti, že asi 70 % celkového účtu za elektřinu a 20 % výsledného účtu za plyn určuje stát. Když stoupne kupříkladu DPH, všichni spotřebitelé si za služby a produkty připlatí. Jakým přínosem, anebo ztrátou pro domácí rozpočet je ale fixace ceny za samotnou energii?

Některé produkty garantují úsporu, jiné prodělek

Největším alternativním dodavatelem elektřiny je společnost Centropol, která nabízí fixovanou cenu v produktu Fix Home. Jeho odběratel má od 1. června 2012 do 31. prosince 2013 jistotu, že dodávka proudu nezdraží. Je nyní, po novoročním cenovém zemětřesení fixace výhodná? Navštivme největší distribuční region, kde o rozvodnou síť pečuje společnost ČEZ. Nakoukneme do faktury běžné ostravské, královéhradecké, ústecké nebo plzeňské rodině, která letos na svícení a provoz elektrospotřebičů spotřebuje 4 MWh elektřiny.

Naši hostitelé zaplatí společnosti Centropol za produkt Fix Home 21 835 Kč. Nakonec tedy prodělají, protože kdyby nadále kupovali základní produkt dominantního dodavatele, odvedli by společnosti ČEZ o 233 Kč méně. Znamená to, že fixovaná cena elektřiny je prohrou? Nikoli, jenom je zapotřebí pozornější výběr. Například produkt Fix2014 od společnosti E.ON garantuje stejnou cenu elektřiny až do 31. prosince 2014. Už letos je přitom na největším distribučním území o 513 Kč levnější, než základní produkt společnosti ČEZ.

Fixovanému produktu se vyhnou cenové zvraty

Na plynárenském trhu vytrvale roste společnost Bohemia Energy, která svůj produkt pojmenovala Garance. Tentokrát nejde o klasickou fixaci ceny! Bohemia Energy v tomto případě garantuje, že pro odběratele zemního plynu zůstane levnější než dominantní dodavatel. Co myslíte, jak vychází praktické srovnání?

Zajeďme si do distribučního regionu, jenž zabírá většinu Čech. V Plzni, Kladně nebo Liberci je správcem plynovodů a zároveň dominantním dodavatelem RWE.

Majitel středočeského domku, který protopí 30 MWh zemního plynu ročně, nyní možná cítí rozpaky. Největší výdaje měl logicky během zimního období. RWE a Bohemia Energy teprve na konci topné sezóny oznámily, že v květnu a červnu zlevní. Dominantní dodavatel navíc slibuje svým věrným zákazníkům za „dobrou platební morálku“ peněžitou prémii, díky které roční vyúčtování klesne na 44 630 Kč. Bohemia Energy oznámila, že ceny sníží asi o 9 %, aby byla nadále levnější než největší konkurent. Zohlední ale také peněžitou prémii, která vylepšuje bilanci zákazníka RWE?

S fixovanou cenou plynu na podobné otázky nemusíme hledat odpověď. Pokud by majitel středočeského domku upřednostnil například produkt Fix2014 od společnosti E.ON, zaplatil by letos méně: 43 026 Kč. Navíc cena za dodávku zemního plynu by zůstala stejná také po celý následující rok, bez ohledu na tržní a burzovní zvraty!  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

16:08 Finanční správa posílá údaje k zaplacení daně z nemovitých věcí

Finanční správa začala poplatníky vyrozumívat o nové výši daně z nemovitých věcí. Zhruba milion drži…