EDUin: Návrh na zkrácení rozpočtu pro školství je nesmyslný

23.05.2015 22:01

Českému vzdělávání reálně hrozí omezení výdajů plánované ministrem financí Andrejem Babišem. Takový krok by vedl k reálnému ohrožení dalšího rozvoje této společnosti. Ve srovnání s rozvinutými zeměmi trpí ČR dlouhodobě výrazným podfinancováním vzdělávání a další omezování výdajů může způsobit výrazný propad v oblastech, jako jsou rozvoj inovací, rozvoj občanské společnosti nebo uplatnění na trhu práce, píše v tiskové zprávě organizace EDUin.

EDUin: Návrh na zkrácení rozpočtu pro školství je nesmyslný
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Podle informací z médií míní ministr financí Andrej Babiš zkrátit rozpočet ministerstva školství o 9 miliard Kč. Tento krok je v rozporu se všemi dostupnými informacemi, fakty a znalostmi o rozvoji společnosti ve 21. století.

Je nevyvratitelným faktem, že ČR zaostává v oblasti financování vzdělávání z veřejných rozpočtů za průměrem EU i OECD. Rozvinuté země, jako např. Holandsko nebo skandinávské státy, podporují oblast vzdělávání výrazně vyšší částkou z veřejných zdrojů, a to nejen absolutně, ale i proporcionálně (viz graf).

Bez-názvu-2

Ačkoliv se rozdíl v procentu výdajů věnovaných na vzdělávání dlouhodobě snižoval, současný návrh ministra financí Babiše hrozí zvrácením tohoto trendu a reálným ohrožením dalšího – nutného – rozvoje vzdělávání v české společnosti. Takový trend by ČR postavil na úroveň rozvojových zemí a velmi pravděpodobně by přinesl vysoce negativní dlouhodobé důsledky.

A to v době, kdy ČR stojí před zásadní reformou školství v oblasti inkluze.

Bob Kartous, vedoucí komunikace EDUin, řekl: „Je více než překvapivé, že koalice není schopna dohodnout se na prioritách, které byly součástí jejich předvolebních programů. Jak hnutí ANO, tak ČSSD stavěla vzdělávání ve svých programech jako jednu z priorit, ostatně jako drtivá většina politických stran. Místo toho jsme svědky podivného sporu, v němž pravděpodobně osobní animozity zasahují do veřejného zájmu. I přes zkreslená vyjádření ministra Chládka ve věci využití prostředků na další rozvoj vzdělávací soustavy zůstává nesporným faktem, že snižovat rozpočet školství je krokem ohrožujícím budoucnost této společnosti. Inkluze, kariérní řád, podpora předškolního vzdělávání, rozvoj vysokého školství, to vše jsou oblasti, do nichž je bezpodmínečně nutné investovat.“

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…