EK ČR: Marek Ředina není soudním exekutorem ani vykonavatelem

24.02.2014 12:05

Exekutorská komora ČR opakovaně sděluje, že Marek Ředina již není exekutorským vykonavatelem. Exekutorský úřad Plzeň-jih Mgr. M. T. s ním ke dni 30. června 2012 ukončil pracovněprávní vztah. Na tento úřad se navíc koná výběrové řízení, neboť soudní exekutorka po udělení pokuty od Nejvyššího správního soudu rezignovala.

EK ČR: Marek Ředina není soudním exekutorem ani vykonavatelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Podnět stěžovatelky L. Š. z Plzně obdržela Exekutorská komora ČR coby nejaktivnější dohledový orgán nad činností soudních exekutorů v lednu 2012. Ihned si vyžádala vyjádření tehdejší soudní exekutorky Mgr. M. T. V březnu byl podnět doplněn a vyplynulo z něj, že věc šetří i Ministerstvo spravedlnosti, jež si ji po dohodě vzalo do své kompetence. Již na začátku kauzy se Exekutorská komora ČR od jednání vykonavatele, potažmo soudní exekutorky, distancovala a informovala veřejnost, že využije všech dohledových a kázeňských prostředků, které má k dispozici.

Před došetřením výše uvedené kauzy shledala Exekutorská komora ČR pochybení jmenovaného vykonavatele v jiném řízení, tudíž požádala soudní exekutorku o přijetí přísných metodických a pracovněprávních opatření, neboť prošetřené jednání poškozovalo jméno profesní organizace a narušovalo důvěru veřejnosti v činnost orgánů veřejné moci. Mgr. M. T. následně dala Marku Ředinovi výpověď. Počínání soudní exekutorky v této záležitosti tedy monitorovala Exekutorská komora ČR od počátku. První a poslední důrazné varování adresovala již v rámci této exekuce.

Jelikož na tyto podněty nebylo adekvátně reagováno, vyústilo konání soudní exekutorky v kárnou žalobu. Nejvyšší správní soud udělil Mgr. M. T. pokutu 2 milióny korun. Následně soudní exekutorka rezignovala. Prezidium Exekutorské komory ČR na tento uvolněný exekutorský úřad již vyhlásilo výběrové řízení (viz níže).

Doplňme, že soudní exekutoři jsou nejkontrolovanější právnickou profesí, podléhají dozoru čtyř druhů orgánů. O jejich kárných deliktech rozhoduje nezávislý Nejvyšší správní soud ČR. Exekutorská komora ČR je coby dohledový orgán nad činností soudních exekutorů mimořádně aktivní. Intenzivně provádí kontroly exekutorských úřadů. U kárně trestaných soudních exekutorů posiluje preventivní kontroly, při nichž se přihlíží i ke zjištěním kárného soudu. Např. pokud byl soudní exekutor odsouzen za nečinnost, což je nejčastější příčina udělení trestu, zaměřuje se kontrola zejména na průtahy. Z hlediska kárných statistik jsou na tom soudní exekutoři lépe než soudci, srovnatelně se státními zástupci. V popsaném případě se jednalo o selhání jednotlivce, na které Exekutorská komora ČR a další dohledové orgány ihned zareagovaly systematickou činností.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…