EOS: Dluhy v zahraničí Češi téměř nevymáhají

02.04.2014 10:18

Podle údajů inkasní agentury EOS KSI řeší české firmy dluhy v zahraničí i s několikaletým zpožděním. V loňském roce je předávaly k vymáhání v průměru po téměř čtyřech letech od nezaplacení.

EOS: Dluhy v zahraničí Češi téměř nevymáhají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Průměrná výše dluhu pak dosahovala téměř 120 tisíc korun. Nejčastějšími případy byly pohledávky za jednotlivci. Týkaly se zejména nesplácených bankovních úvěrů, přečerpaných účtů, nedostatečného pojištění při úrazech či poplatků za zdravotní péči.

Věřitelé vymáhají pohledávky častěji od běžných spotřebitelů. V případě firem jsou naopak pasivnější, u přeshraničního obchodu to platí dvojnásob. „Počet firem, které předávají pohledávky za zahraničními odběrateli k vymáhání, je nízký. Důvod vidím zejména v malém povědomí o možnosti mimosoudního přeshraničního inkasa a též v obavě z vysokých nákladů. Zahraniční firmy jsou v tomto směru zkušenější, což se projevuje ve vyšších počtech pohledávek a v kratší době po splatnosti. To zvyšuje šanci získat své peníze zpět,“ potvrzuje Vladimír Vachel, jednatel společnosti EOS KSI.

*Zdroj: EOS KSI Česká republika

Nejčastěji české firmy vymáhají ve státech našich sousedů, tedy na Slovensku, v Německu, Polsku, dále ale také třeba v Maďarsku a na Ukrajině. V segmentu firemních pohledávek vévodí oblast služeb, často například neuhrazené faktury za dopravu, dále se většinou jedná o nezaplacené faktury za zboží a výrobky.

Ty přitom mohou být pro firmy likvidační.

K pohledávkám ze zahraničí se přistupuje podobně jako k tuzemským, i přesto existují zásadní legislativní či kulturní rozdíly. “V Anglii je například kladen důraz na soukromí osob a to zejména ochranu osobních údajů. Pokud dlužník do telefonu sdělí, že mu není příjemný telefonický kontakt, kolegové musí vést další komunikaci pouze písemně,“ dodává Vachel. V takových případech je vymáhání přirozeně složitější. Proto je důležitá volba vhodného inkasního partnera, který dané prostředí velice dobře zná.

EOS KSI Česká republika, s.r.o., je součástí nadnárodní sítě 50 společností ve více než 25 zemích, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Skupina EOS byla založena v roce 1974 se sídlem v německém Hamburku. EOS je spolehlivý partner, známý nejvyšší úrovní služeb.

Své finance společnosti do péče svěřují významné banky, pojišťovny, leasingové společnosti a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů, ale také společnosti z oblasti telekomunikací, velkoobchodu a maloobchodu. Centrála skupiny se nachází v Hamburku (Německo). Kromě Německa je skupina EOS zastoupena v Belgii, Bosně a Hercegovině, Bulharsku, Číně, Chorvatsku, Řecku, Velké Británii, Nizozemí, Dánsku, Makedonii, Rakousku, Polsku, Rumunsku, Rusku, Švýcarsku, Srbsku, Slovensku, Slovinsku, Španělsku, České republice, Maďarsku, Spojených státech, Francii, Brazílii a na Ukrajině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: V rukou celníků skončila obuv, parfémy, šperky a další zboží

7:23 Celní správa: V rukou celníků skončila obuv, parfémy, šperky a další zboží

Pro podezření z porušení práv duševního vlastnictví zadrželi královéhradečtí celníci v minulých dnec…