EOS: Polské firmy platí faktury nejpozdeji v celé východní Evropě

10.10.2013 11:30

Z průzkumu mezinárodní inkasní agentury EOS KSI vyplývá, že nejvýznamnější české exportní destinace obsadily v platební morálce poslední příčky. Nejpozději sice faktury platí firmy v Belgii, ale ihned poté v Polsku a na Slovensku. Také Německo zaznamenalo nárůst pozdě zaplacených faktur o 8 %. Přitom podle aktuálních údajů Českého statistického úřadu právě do Německa míří až 31 % českého vývozu.

EOS: Polské firmy platí faktury nejpozdeji v celé východní Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Téměř každá třetí firma v Polsku, na Slovensku a v Německu platí se zpožděním. Vyplývá to z průzkumu inkasní společnosti EOS KSI, který byl proveden ve 13 evropských zemích včetně České republiky. Všeobecná hospodářská situace, problémy s likviditou a vysoké zadlužování vedou podle studie v žebříčku důvodů, proč zákazníci nehradí své faktury včas. K situaci v Německu přispívá i průměrná 20 denní lhůta splatnosti, kterou domácí firmy poskytují svým zákazníkům. Ta je v celé Evropě jednoznačně nejnižší.

Obdobně je na tom i Česká republika s 29 % opožděných plateb. „Téměř dvě třetiny oslovených společností pocítily negativní dopad opožděných plateb svých zákazníků, a to zejména ztrátou zisku. Platby po splatnosti jsou přitom hlavní výzvou pro řízení likvidity ve firmě,“ říká Vladimír Vachel, jednatel inkasní společnosti EOS KSI Česká republika. Nejdelší termín pro zaplacení faktury poskytují české firmy již tradičně v oblasti průmyslu. Až 3% firemních zákazníků zejména z oblasti obchodu neplatí své účty vůbec. Nejčastějším důvodem jsou nezaplacené faktury vlastních obchodních partnerů. Průzkum však také uvádí, že téměř každá druhá firma neplatí záměrně. „Zhruba dvě třetiny českých firem tak již přistoupily k externímu vymáhání pohledávek a jejich počet by se podle našich odhadů měl i nadále zvyšovat,“ informuje Vachel.

Roste i množství zpožděných plateb ze zahraničí, jak v průzkumu uvádí 39 % českých respondentů. Jejich průměrný měsíční objem je více než 570 000 EUR. Větší sumy se týkají více průmyslu než jiných odvětví.

Z uvedené studie vyplývá, že opačný konec řebříčku ovládlo Rusko a Francie. Rusko však patří k zemím s největším počtem (8 %) nedobytných pohledávek v celé Evropě. O moc lépe na tom není ani Slovensko, kde 5 % faktur není nikdy zaplaceno. Země nejvíce postižené krizí – Španělsko a Řecko snížily průměrnou dobu splatnosti a zaznamenaly mírné zlepšení u pozdních plateb oproti loňskému roku. Přesto stále patří k zemím s nejhorší platební morálkou v Evropě.

 

Země

Pozdě zaplacené pohledávky

Nedobytné

pohledávky

Průměrná splatnost pohledávek

 

Belgie

46 %

3 %

36 dní

Polsko

33 %

3 %

33 dní

Slovensko

29 %

5 %

28 dní

Velká Británie

29 %

2 %

37 dní

Česká republika

29 %

3 %

32 dní

Německo

29 %

2 %

20 dní

Řecko

28 %

7 %

81 dní

Maďarsko

28 %

3 %

32 dní

Španělsko

27 %

4 %

58 dní

Rumunsko

27 %

8 %

41 dní

Bulharsko

25 %

5 %

40 dní

Francie

23 %

2 %

39 dní

Rusko

21 %

8 %

25 dní

           
 

 

O průzkumu

Společnost EOS KSI realizovala průzkum platební morálky zákazníků společností podnikajících v ČR. Osloveno bylo 200 společností, které odpovídaly na otázky týkající se platebních zvyklostí zákazníků a finančních rizik spojených s pozdní úhradou faktur. Dalších 2 200 firem z 12 evropských zemí (Německa, Velké Británie, Francie, Belgie, Ruska, Polska, Španělska, Rumunska, Řecka, Bulharska, Maďarska a Slovenska) bylo dotazováno na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi. Detailní výsledky obou průzkumů jsou k dispozici na www.eos-solutions.com/surveys.

 

EOS KSI Česká republika, s.r.o., je součástí nadnárodní sítě 51 společností v téměř 30 zemích světa, které se specializují na finanční služby a všechny aspekty vymáhání pohledávek. Prostřednictvím mezinárodní sítě partnerských firem disponuje skupina EOS zástupci ve 140 zemích světa. Skupina EOS byla založena v roce 1974, v současné době zaměstnává 9500 lidí a poskytuje služby 20 000 klientům. Své finance společnosti do péče svěřují významné banky, pojišťovny, leasingové společnosti a poskytovatelé spotřebitelských úvěrů či služeb, dodavatelé energií, ICT trh, ale také společnosti z oblasti telekomunikací, logistiky, velkoobchodu a maloobchodu. Centrála skupiny se nachází v Hamburku. Kromě Německa je skupina EOS zastoupena v Albánii, Belgii, Bosně a Hercegovině, Brazílii, Bulharsku, Číně, České republice, Francii, Chorvatsku, Kanadě, Maďarsku, Makedonii, Nizozemí, Polsku, Rakousku, Rumunsku, Rusku, Řecku, Slovensku, Slovinsku, Spojených státech, Srbsku, Španělsku, Švýcarsku, Ukrajině a ve Velké Británii. Bližší informace na www.eos-solutions.com

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

11:46 Nadace ČEZ: V Pardubicích byly vysazeny tradiční odrůdy stromů

Lokalita U Trojice v Pardubicích prochází změnou. Byly zde vysazeny tradiční odrůdy ovocných stromů.…