ERÚ: Konzultační proces k aktualizované verzi Etického kodexu obchodníka v energetických odvětvích

07.08.2016 15:58

Etický kodex obchodníka v energetických odvětvích (Etický kodex) byl poprvé vydán v roce 2012. Po čtyřech letech působení ho čeká aktualizace. Zohledněny budou legislativní změny, především nový občanský zákoník, energetický zákon a zákon o ochraně spotřebitele, a také praktické zkušenosti. Ty Energetický regulační úřad (ERÚ) čerpá mj. z podnětů, stížností a požadavků zákazníků a spotřebitelů.

ERÚ: Konzultační proces k aktualizované verzi Etického kodexu obchodníka v energetických odvětvích
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Aktualizovaná verze vstupuje 4. srpna 2016 do připomínkového řízení, resp. konzultačního procesu, který je určený nejen pro obchodníky, jejichž činnosti se jednotlivá ustanovení Etického kodexu týkají. Připomínky je možné zasílat do 2. září 2016, kdy konzultace končí.

„Obchodníci se na základě vlastní žádosti mohou k Etickému kodexu dobrovolně přihlásit a dát tak zákazníkům najevo, že jim leží na srdci etika ochrany spotřebitele, která v kodexu upřesňuje platnou legislativu pro energetický sektor,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Útvary ERÚ, které se zabývají ochranou spotřebitele, řešily jen za loňský rok 7 107 podnětů. I z nich je patrné, které části Etického kodexu potřebují největší úpravy. Novinky se dotknou třeba zjednodušení pasáží, které upravují jednání obchodníků se zákazníky. Pravidla tak budou přehlednější pro obě strany. Podstatných změn by se měla dočkat také kontrola, jestli signatáři kodex skutečně dodržují.

„Musíme najít rozumnou hranici, kdy kontroly dodržování kodexu nebudou nikoho nadměrně zatěžovat a přitom dají zákazníkům jistotu korektního jednání. Jestliže narazíme na porušení kodexu, zahájíme kroky k nápravě,“ dodává Alena Vitásková.

Přijetí Etického kodexu bude mít význam pro spotřebitele, kteří se budou moci orientovat na trhu s energiemi a zvažovat případnou změnu obchodníka i dle toho, zda se konkrétní obchodník zavázal dodržovat Etický kodex, nebo ne.

Návrh aktualizovaného Etického kodexu obchodníka v energetických odvětvích včetně podmínek konzultačního procesu je k dispozici na www.eru.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…