ERÚ: Transparentní cena tepla pro třetinu českých domácností

20.07.2018 16:12

Centrální zásobování teplem (CZT) hraje klíčovou roli nejenom ve státní energetické koncepci, která ho v oblasti energetické infrastruktury označuje za významnou konkurenční výhodu, „kterou je nezbytné udržet a posílit zajištěním podmínek pro transformaci a dlouhodobou stabilitu těchto systémů a současně zvýšení účinnosti lokální výroby tepla". V současnosti CZT zásobuje teplem víc než třetinu českých domácností. I proto zahájil Energetický regulační úřad přípravu nové metodiky regulace teplárenství.

ERÚ: Transparentní cena tepla pro třetinu českých domácností
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Zatímco regulované složky cen elektřiny nebo plynu stanoví ERÚ každoročně ve svém cenovém rozhodnutí, v teplárenství se používají tzv. věcně usměrňované ceny. Ty, zjednodušeně řečeno, usměrňují způsob výpočtu ceny v závislosti na různých vstupních parametrech, například podle typu používaného paliva. Výslednou cenu účtovanou spotřebitelům ale každý dodavatel tepla počítá sám.

„Nová metodika nastaví transparentní pravidla, která zohlední aktuální trendy a zároveň pomohou vytvořit předvídatelné regulatorní prostředí. V praktické rovině hovoříme například o tom, že pro všechny druhy energie, teplárny a výtopny nevyjímaje, budeme vydávat standardní cenová rozhodnutí. Jasná pravidla jsou důležitým předpokladem nejenom pro správnou funkci trhu, ale také pro jejich vymahatelnost," vysvětluje Vladimír Vlk, místopředseda Rady ERÚ.

Vymahatelnost pravidel je reprezentovaná mj. kontrolou ERÚ a případným sankčním správním řízením. Nejasná pravidla ale přispívají k protahování řízení, pokutované společnosti postupují prvoinstanční rozhodnutí k rozkladům, případně je napadají soudní cestou.

„V minulosti se ERÚ při kontrolách příliš soustředil na přiměřený zisk, jehož metodika nebyla nikdy zveřejněna. Úřad se pak s firmami dohadoval o výši tohoto ukazatele, který – sám o sobě – ani zdaleka neodhalí skutečnou ekonomiku fungování podniku. Regulátor by se měl soustředit víc na oprávněnost nákladů, a dále na soulad plánovaných a skutečně uplatněných nákladů. Musíme třeba zajistit, aby se v regulovaných firmách za peníze spotřebitelů nepořizovaly luxusní vozy nebo aby se nemanipulovalo s odpisy. Podotýkám, že jmenované příklady mají reálný základ, a to nehovořím jenom o teplárnách," říká Vladimír Vlk.

Potřebu nových pravidel vyvolávají i změny, kterými prochází energetika celosvětově. Ekologizace či decentralizace energetiky nemají vliv jen na samotnou výrobu energie, ale i na doprovodné služby poskytované energetickými zdroji, například v rámci akumulace energií a podpůrných služeb pro elektroenergetiku. ERÚ krom přípravy nového cenového rozhodnutí k cenám tepelné energie koordinuje činnost pracovní skupiny zástupců ERÚ, Ministerstva průmyslu a obchodu, zástupců dodavatelů i odběratelů, jejíž úlohou je navrhovat řešení aktuálních otázek teplárenství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…