ERÚ: Zákonná díra umožní zvýšit výnosy provozovatelů solárních elektráren až o 12% ročně

18.03.2015 15:13

Poslanci hospodářského výboru doporučili ke schválení změny energetické legislativy s dopady v řádech miliard korun ročně

ERÚ: Zákonná díra umožní zvýšit výnosy provozovatelů solárních elektráren až o 12% ročně
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Snahu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) zabránit přijetí pozměňovacích návrhů s miliardovými dopady do státního rozpočtu dnes svým hlasováním zamítli poslanci Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR. Doporučili tak ke schválení znění zákona, jež umožňuje účelově rozdělit větší fotovoltaické výrobny a tak pro ně získat lepší výkupní cenu, což znamená dopad do státního rozpočtu až 150 milionů korun ročně. Dále také významně ztěžuje kontrolu výroby z obnovitelných zdrojů, když pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla nepožaduje zavedení stanovených měřidel zabezpečených proti manipulaci. Jedná se o podporu ze státního rozpočtu ve výši až dvou miliard korun ročně.

„Jako významně negativní na dnešním jednání vidíme podporu toho, že vybrané energetické zdroje dle této doporučené legislativní změny nebudou potřebovat měřidla stanovená a zabezpečená proti manipulaci. Zatímco každý spotřebitel musí mít zaplombovaný elektroměr nebo plynoměr, část výrobců, kteří přijímají podporu z veřejných prostředků, tuto povinnost opět mít nebudou,“ uvedl místopředseda ERÚ pro oblast podporovaných zdrojů energie Martin Laštůvka.

„Zákonná díra, kterou nadvakrát vytvořil pozměňovací návrh poslance Milana Urbana, umožní zvýšit čisté výnosy provozovatelů solárních elektráren až o 12 procent ročně, tedy dopad do státního rozpočtu je 150 milionů korun. Posunuli jsme se z dopadu do státního rozpočtu v řádech miliard korun ročně do řádu stamilionů korun ročně. Ministerstvo průmyslu a obchodu tuto mezeru v zákoně nebylo na jednání výboru schopno vyvrátit,“ uvedl ředitel sekce vnějších vztahů ERÚ Jiří Chvojka.

„Provozovatelé solárních elektráren budou moci rozdělit elektrárny na menší celky a neztratí nárok na podporu. Tím získají o 22 procent vyšší výkupní cenu, solární odvod činí 10 procent, tedy čistý zisk provozovatelů solárů bude 12 procent. Stačí k tomu pouze namontovat měřidla s nákladem v řádech tisíců korun. Argument MPO, že rozdělení výroben je velmi nákladné, není správný a jsme přesvědčeni, že čas nám dá bohužel opět za pravdu,“ řekl dále J. Chvojka.

Hospodářský výbor také zamítl návrh na zamezení překompenzace obnovitelných zdrojů, které mělo zabránit rozporu s evropskými směrnicemi o nedovolené veřejné podpoře, a transpozici nařízení Evropské komise o zřízení energetického ombudsmana. ERÚ dále upozorňuje na fakt, že se poslanci nevypořádali s jeho rozsáhlými námitkami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…