ERÚ kladně hodnotí spolupráci na tvorbě vyhlášky o Pravidlech trhu s plynem

09.10.2015 8:36

Výraznou změnou prochází vyhláška o „Pravidlech trhu s plynem“ upravující postupy a termíny, které jsou nezbytné pro zajištění transparentního fungování trhu s plynem v České republice.

ERÚ kladně hodnotí spolupráci na tvorbě vyhlášky o Pravidlech trhu s plynem
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Energetický regulační úřad (ERÚ) do návrhu této vyhlášky, která je v současné době v legislativním procesu, zapracoval čtyři okruhy úprav. Jednalo se o nezbytnou reakci na fungování stávajících pravidel trhu s plynem, reakci na novelu energetického zákona a především o nevyhnutelnou úpravu v kontextu mechanismů přidělování kapacit a nového režimu vyrovnávání plynárenské soustavy, která vzešla z povinnosti implementovat příslušná nařízení Evropské unie (EU).

„Považuji za nezbytné, aby Energetický regulační úřad touto cestou poděkoval všem účastníkům trhu s plynem, kteří se na přípravě vyhlášky aktivně podíleli již od prvního veřejného konzultačního procesu a svými konstruktivními návrhy významnou měrou přispěli k tomu, že budou naplněny cíle, s nimiž byla jednotlivá témata zpracovávána,“ prohlásila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Nastavení jednotlivých procesů bylo v maximální možné míře projednáno s účastníky trhu s plynem. ERÚ při těchto jednáních vždy trval na tom, aby byly minimalizovány negativní dopady na český trh s plynem, stejně tak aby nedošlo k neúčelnému nárůstu nákladů na straně regulovaných subjektů i obchodníků s plynem.

„Energetický regulační úřad je přesvědčen, že implementace jakéhokoli nařízení EU není možná bez aktivní a korektní spolupráce mezi všemi dotčenými subjekty, kdy cílové řešení představuje kompromis mezi návrhy jednotlivých stran. Proto bych touto cestou chtěla vyzvat všechny účastníky trhu s plynem, kteří se veřejných konzultačních procesů neúčastnili, aby využívali možnost vyjádřit se k tématům, která podstatně ovlivní podmínky pro výkon jejich činnosti,“ sdělila předsedkyně ERÚ A. Vitásková.

Místopředseda ERÚ Jan Nehoda dodává: „Přestože práce na konečném znění vyhlášky stále intenzivně probíhají, už na základě reakcí z veřejného konzultačního procesu a mezirezortního připomínkového řízení vyplývá, že míra nejistoty pro všechny účastníky trhu s plynem bude minimální a model trhu s plynem bude nastaven takovým způsobem, který je nejvýhodnější pro většinu účastníků trhu s plynem a nebude mít negativní dopad ani na koncového zákazníka.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…