ERÚ pracuje na snížení cen elektřiny a plynu

20.01.2016 11:15

Regulátoři Visegradské čtyřky (V4) se dohodli na společné analýze cen elektřiny a plynu pro domácnosti a chráněné zákazníky.

ERÚ pracuje na snížení cen elektřiny a plynu
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

V těchto dnech byl zahájen připravovaný společný projekt regulátorů V4, na kterém se jejich představitelé dohodli na setkání International Energy Club (IEC) v září v Ostravě. Expertní skupina byla jmenována v prosinci v Maďarsku a bude jí předsedat český Energetický regulační úřad (ERÚ).

Cílem regulátorů V4 je zpracovat společnou analýzu dopadu plné liberalizace trhu, tak jak je realizována v České republice, či výhody částečné regulace, jak je realizována v ostatních zemích V4, právě pro skupinu chráněných spotřebitelů.

„Od společné analýzy dopadu liberalizace či částečné regulace si slibuji zhodnocení nejvýhodnějších podmínek pro českého spotřebitele tak, aby Energetický regulační úřad mohl tyto výhody přenést na konečného spotřebitele i v České republice. Očekávám, že implementace nejvýhodnější varianty přinese snížení cen elektřiny a plynu pro domácnosti,“ sdělila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

Společný projekt regulátorů zemí V4 bude dokončen v letošním roce.

Závěry zasedání energetických regulačních úřadů V4

Vysocí představitelé energetických regulačních orgánů zemí Visegrádské čtyřky (V4) se v návaznosti na jednání konaném v září 2015 v Ostravě setkali 3. prosince 2015 v Szekszárdu.

Regulační orgány V4 přijaly na základě uskutečněných jednání následující závěry.

PRAXE CENOVÉ REGULACE V ZEMÍCH V4 A ZKUŠENOSTI V OBLASTI SNIŽOVÁNÍ CEN

Všichni regulátoři prezentovali přístupy svých zemí k výpočtu cen pro koncové uživatele elektřiny a plynu. Strany se rozhodly zřídit pracovní skupinu na úrovni expertů a do konce roku 2015 delegovat její členy. Pracovní skupina, které bude předsedat český regulační úřad, se bude v roce 2016 pravidelně scházet s úkolem připravit společnou analýzu o deregulaci cen energií.

Cílem společné analýzy bude vyhodnotit z pohledu spotřebitele výhody a nevýhody plně liberalizovaných a částečně regulovaných maloobchodních trhů.

Maďarský regulátor prezentovat zkušenosti Maďarska v oblasti snižování cen pro domácnosti a jeho vliv na odvětví energetiky. Rovněž polský úřad podal informaci o deregulaci cen elektřiny. Slovenský regulační orgán se ve své prezentaci zaměřil na strukturu koncových cen plynu a elektřiny a také na problematiku statistického vykazování v Evropské unii. Strany se shodly na tom, že úplné liberalizaci trhu musí předcházet vytvoření náležitých pravidel a podmínek pro vznik hospodářské soutěže s cílem předejít dlouhodobým nepříznivým dopadům na spotřebitele.

PŘESHRANIČNÍ INTEGRACE TRHU S PLYNEM S CÍLEM MAXIMALIZOVAT VYUŽITÍ STÁVAJÍCÍ A NOVÉ INFRASTRUKTURY

Strany projednaly unijní seznam projektů společného zájmu (PCI) s důrazem na vývoj propojení v rámci zemí V4. Zdůraznily význam koridoru sever-jih a posoudily aktuální stav česko-polského a polsko-slovenského propojení s plynem. Regulátoři V4 potvrdili svou ochotu vypracovat společnou vizi integrace regionálního trhu s plynem. V této souvislosti a také za účelem naplnění ustanovení Plánu směřujícímu k jednotnému regionálnímu trhu trh s plynem zemí V4 budou každoročně pořádat setkání s důrazem na téma infrastruktury a budou usilovat o účinné zapojení provozovatelů přepravních soustav. Regulační orgány V4 vyzvou provozovatele přepravních soustav k vypracování analýzy integrace přeshraničního trhu s plynem v regionu V4 s cílem maximalizovat využití stávajících a nových částí infrastruktury.

ÚČAST V4 V MEZINÁRODNÍCH ORGANIZACÍCH

Účastníci setkání zdůraznili rozhodující význam regionální spolupráce a časté výměny poznatků pro činnost regulačních orgánů V4. Z tohoto důvodu budou udržovat a dále posilovat své zastoupení na mezinárodní úrovni prostřednictvím pravidelného projednávání a sdílení svých strategických postupů a budou usilovat o nalézání společných stanovisek v otázkách regulace.

Účastníci vyjádřili souhlas společně jednat ve formátu V4 s ostatními regulátory ze střední a východní Evropy. Z iniciativy slovenského regulátora také zvážili možnosti spolupráce regulátorů V4 v twinningových projektech.

Příští setkání V4 na vysoké úrovni se bude konat v červnu 2016 v České republice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…