ERÚ řešil s Oponentní radou velkých spotřebitelů nová pravidla

15.03.2014 12:40

Spolupráce při vytváření nových pravidel regulace a zpětná vazba při vytváření energetické legislativy byly hlavní náplní prvního pracovního setkání vedení ERÚ s velkými spotřebiteli v rámci Oponentní rady velkých spotřebitelů energie (ORE).

ERÚ řešil s Oponentní radou velkých spotřebitelů nová pravidla
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Na prvním setkání se probírala připravovaná nová regulační období v plynárenství a elektroenergetice, nastavení tarifních modelů, nefinanční podpora obnovitelných zdrojů, připravované změny v české i evropské legislativě a strategické plány a požadavky obou stran.

„Jedná se o další prvek posílení transparentnosti, předvídatelnosti a ochrany rovných podmínek na trhu pro všechny jeho účastníky. Vzhledem k zásadním změnám v regulaci, které nastaví pravidla pro energetická odvětví na pět až deset let dopředu, je nezbytné, aby se na jejich formulování podíleli ti, kteří platí nejvíc. Energetický regulační úřad chce postupovat vůči všem subjektům rovným způsobem, takže kromě energetického ombudsmana pro malé spotřebitele jsme vnímali potřebu najít diskusní platformu pro spotřebitele velké,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

„V uplynulých mnoha letech byly hlavními účastníky veřejných konzultačních procesů při stanovování cen především zástupci výrobců, distributorů a obchodníků z energetických odvětví, jejichž přirozený obchodní zájem byl na udržení maximálních cen. Velcí spotřebitelé mají zájem přesně opačný, proto jejich zpětná vazba a jejich náměty jsou pro oblast regulace velmi důležitými prvky pro práci regulátora. Z prvního jednání je jasné, že naše spolupráce přinese skutečně hmatatelné výsledky, které budou vycházet z praxe velkých spotřebitelů na energetickém trhu a pomohou v práci regulátora při nastavení spravedlivých cen,“ řekla místopředsedkyně ERÚ pro oblast regulace cen Martina Krčová.

V ORE jsou zatím nominováni zástupci Sdružení velkých spotřebitelů energie a firem Arcelor Mittal, Epic, Lasselberger, Precheza, Třinecké železárny a Vítkovice Machinery Group. Oponentní rada je však otevřena návrhům i účasti dalších subjektů, pro které jsou energie významným nákladem jejich činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…