ERÚ upřesňuje podmínky věcného usměrňování cen tepelné energie pro příští rok

05.11.2013 13:15

Energetický regulační úřad (ERÚ) vypořádal na základě jednání s Hospodářskou komorou ČR (HK ČR), Teplárenským sdružením ČR (TS ČR) a ostatními zástupci dodavatelů tepelné energie připomínky v rámci veřejné konzultace k přípravě cenového rozhodnutí k cenám tepelné energie na příští rok. Zástupci zúčastněných institucí se shodli na způsobu řešení sporných oblastí regulace.

ERÚ upřesňuje podmínky věcného usměrňování cen tepelné energie pro příští rok
Foto: Azol s.r.o.
Popisek: Teplárna Opatovice

„Jsem ráda, že jsme našli oboustranně přijatelné řešení u bodů, kde byly zásadní připomínky ze strany regulovaných subjektů. Všemi schválenými kroky chceme zamezit neúměrnému zvyšování cen pro  odběratele a zabránit případným nepoctivým dodavatelům ve zneužívání nákladových položek. Oznámila jsem zástupcům oboru teplárenství, že bych ráda do budoucna zavedla víceleté regulační období podobně jako u elektroenergetiky a plynárenství, abych zajistila stabilitu v tomto odvětví,“ uvedla předsedkyně ERÚ Alena Vitásková.

ERÚ navrhl optimalizovat výši nákladů na výrobu a rozvod tepelné energie, kde je největší položkou nákup paliva, a omezit možnost zneužívání zadávání zakázek třetím subjektům. V oblasti nákladů musejí účtované ceny odpovídat cenám obvyklým na trhu. Pokud se dodavatel tepla rozhodne zajistit některé činnosti prostřednictvím třetích firem, nesmí být cena vyšší, než kdyby je zajišťoval vlastními silami.

Současně ERÚ zahájí s TS ČR, HK ČR a dalšími subjekty konzultace ohledně dlouhodobého nastavení věcně usměrňovaných cen tepelné energie pro období počínající rokem 2015.

„Zpřísnění podmínek regulace lépe ochrání zákazníky, ale nezvýší administrativní zátěž dodavatelům tepla. Vítáme záměr ERÚ zavést víceleté období regulace v teplárenství. Čekají nás velké investice a stabilní prostředí nám je umožní lépe plánovat a získávat finanční prostředky na tuto oblast,“ uvedl ředitel výkonného pracoviště TS ČR Martin Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…