EU – nositelka Nobelovy ceny míru – ve světle katastrofy uprchlíků

22.10.2013 10:00

Mezinárodní i čeští Přátelé přírody žádají revizi azylové a migrační legislativy EU ve smyslu řešení příčin migrace v domovských státech.

EU – nositelka Nobelovy ceny míru – ve světle katastrofy uprchlíků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Předsedové národních organizací Přátel přírody, které spolu vyjadřují hlasy 500 000 členů, požadují na své výroční konferenci v polské Iławě okamžité ukončení takového zacházení s uprchlíky, které porušuje jejich lidská práva. Každý člověk, který dorazí do Evropy, musí mít zachováno právo na humanitární ubytování a spravedlivou proceduru.

V minulých dvaceti letech zahynulo již více než 20 000 lidí při pokusech doplout do Evropy přes Středozemní moře. Obě poslední lodní neštěstí během několika dní se stovkami mrtvých před ostrovy

Lampedusa a Malta představují smutný vrchol. Místo podpory musí ti, kdo katastrofy přežili, počítat s tím, že budou vystavení trestnímu stíhání a pokutě ve výši až 5 000 euro. Rybáři, kteří je zachraňují, mohou být postaveni před soud za napomáhání ilegální migraci.

Pevnost Evropa: opatření v rozporu s lidskými právy k odstrašení uprchlíků

Četné evropské lidskoprávní organizace předhazují agentuře EU pro ochranu hranic Frontex hrubé porušování lidských práv. Přestože záchrana v nouzi na moři je zakotvena v ženevské konvenci o uprchlících, nemá Frontex explicitní mandát k takové záchraně, nýbrž úkol bojovat přednostně proti „neřízené migraci“ – což znemožňuje záchranu uprchlíků. Navíc urychluje EU další zostřování této situace. Kvůli technickému vylepšování námořního sledování družicemi a bezpilotními letouny budou naopak nuceni uprchlíci, kteří opouštějí svou vlast kvůli ztrátě obživy a perspektiv, využívat ještě menší a nebezpečnější čluny než dosud.

Revize azylové a migrační legislativy

Kromě neprodlené revize národních a evropských azylových a migračních zákonů požadují Přátelé přírody zvýšení národních a mezinárodních finančních prostředků na rozvojovou spolupráci. „To, že některé bohaté evropské státy na ni vydávají místo mezinárodně dohodnutých 0,7 % HDP jen zlomek této sumy, je prostě ostuda", míní Manfred Pils, prezident Mezinárodních přátel přírody. „Žadatelům o azyl by kromě toho mělo být umožněno azylové řízení již v jejich domovských státech na velvyslanec-tvích členských států EU. Tím lze odstranit obrovský tlak převaděčů na uprchlíky v zemích jejich původu. Egoistická mentalita evropských států je tím spíše nepochopitelná, že EU tak jako tak potřebuje  koordinovat přistěhovalectví nových občanů“, vysvětluje Prokeš.

V příštích letech se budou na evropský trh práce dostávat stále více Afričané. Pro uprchlíky požadují Přátelé přírody humanitární zacházení, právní jistotu a spravedlivé rozdělování mezi členské státy EU, zrušení pravidla „bezpečných třetích států“, jakož i řízené přistěhovalectví s pracovními a pobytovými povoleními.

Kdo chce zabránit přívalu uprchlíků, musí začít u jeho příčin

„Pouze konsekventní a rozsáhlá mezinárodní spolupráce a opatření již v domovských státech mohou přispět k tomu, aby se uprchlíci nedostávali do mlýnice migrační politiky EU“, vysvětluje na závěr Miroslav Prokeš, prezident Přátel přírody ČR. Evropská unie musí zásadně změnit svou politiku vůči Africe. Finanční prostředky, které se nyní vydávají hlavně na kontraproduktivní podporu exportu nebo na budování „pevnosti Evropa“, by měly být radši investovány do spravedlivějšího sociálního rozvoje a do udržitelného rozvoje  tamních ekonomik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…