EURODRAŽBY.CZ: Třetina dražeb není dobrovolná, jejich počet i nadále roste

25.01.2014 11:41

Téměř tisícovka dražeb v roce 2013 byla nedobrovolných, jejich počet tak od předešlého roku opět stoupl. Nedobrovolné dražby už navíc tvoří třetinu ze všech veřejných dražeb, které se v republice konají. Banky je totiž stále častěji využívají k řešení dlouhodobě nesplácených hypotečních úvěrů.

EURODRAŽBY.CZ: Třetina dražeb není dobrovolná, jejich počet i nadále roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Ještě před pěti lety tvořily nedobrovolné dražby 17 % z celkového počtu veřejných dražeb. V té době však banky začaly hledat efektivnější způsob, jak pokrýt své pohledávky ze stále častěji nesplácených hypotečních úvěrů. Alternativu tradičním zdlouhavým a drahým exekucím objevily právě v nedobrovolných dražbách. Od té doby jejich počet neustále roste.

„Počet nedobrovolných dražeb v loňském roce 2013 stoupl na 953, tedy o padesát dražeb více než v roce předešlém. Tentokrát už ale tvoří třetinu ze všech veřejných dražeb,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, lídra nedobrovolných dražeb v ČR. „Věřitelé, nejčastěji bankovní domy, jim před exekucemi dávají přednost hlavně kvůli nízkým nákladům, rychlosti procesu a také ceně vydražené nemovitosti. Ta se oproti 50 % u exekuce pohybuje v rozmezí 70 - 80 % hodnoty nemovitosti. Věřitel tak získá podstatně větší částku,“ vysvětluje Radim Hasman.

Kromě většího výnosu a tříměsíční doby realizace je nedobrovolných dražeb více i díky loni nově uzákoněné možnosti dražit přes internet. „Před jedenácti měsíci jsme uspořádali vůbec první elektronickou veřejnou dražbu v České republice. Od té doby se online draží přibližně každá desátá nemovitost,“ uvádí Radim Hasman.

Veřejné dražby jsou dobrovolné a nedobrovolné. Nedobrovolné iniciuje věřitel, aby uspokojil své pohledávky. Jedná se především o případy, kdy dlužníci nejsou schopni splácet hypotéční a spotřebitelské úvěry. Dobrovolné dražby iniciuje vlastník nemovitosti, popřípadě insolvenční správce, který jedná za vlastníka.

Více informací naleznete na www.eurodrazby.cz.

O společnosti EURODRAŽBY.CZ a.s.

Společnost Eurodražby.cz se zabývá realitní a obchodní činností od roku 1997. Specializuje se na nedobrovolné dražby a aukce, v tomto segmentu patří dlouhodobě mezi nejlepší na českém trhu. Podle celkového finančního objemu dosaženého vydražením majetku jsou v současné době lídrem v pořadí dražebníků. Současně jako jediná dražební společnost nabízí možnost dražby na dálku přes prostředníka, který se jí fyzicky účastní. Od listopadu 2011 je možné sledovat probíhající dražby on-line v reálném čase, což je na českém trhu rovněž unikát. Členem České asociace dražebníků je společnost Eurodražby.cz od roku 2001. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…