EXPOzice Lesů ČR se po 15 dnech stěhuje z Milána do Čech

16.10.2015 10:59

V první polovině října se na světové výstavě EXPO v italském Miláně představil stovkám tisíc návštěvníků státní podnik Lesy ČR. Zaujala lesní pedagogika, semínka stromů zvětšená lupou i vzdělávací panely, jimiž se bavili děti i dospělí.

EXPOzice Lesů ČR se po 15 dnech stěhuje z Milána do Čech
Foto: lesycr.cz
Popisek: Lesy ČR

Olše vyhlášená Lesy ČR letošním stromem roku reprezentovala zemi i v italské televizi. Filmaři natáčeli výtvarnou dílnu výrobce tradičních českých hraček Zdeňka Bukáčka z Vysočiny. Jeho olšové figurky si malí i velcí zdobili právě v expozici Lesů ČR. Úspěch měla i lesní pedagogika, vzdělávací dotykové panely s hlasy zvířat či poznáváním tradičních českých hub. Lesy ČR nechaly do Milána dovézt také model lávky na Veveří u Brna a brněnské přehrady, která získala v roce 2011 cenu Dřevěná stavba roku. Mnohé zaujal speciální panel s lupami na zvětšení semínek stromů rostoucích na území České republiky.

Český pavilon navštívil 3. října i generální ředitel podniku Daniel Szórád: „Každý, kdo do naší expozice vstoupil, vnímal, že les tvoří v Čechách i na Moravě významnou součást krajiny. Prezentovali jsme dřevo jako jedinou obnovitelnou surovinu využívanou ve stavebnictví. Nepřekvapil, ale potěšil mě velký zájem o lesní pedagogiku," uvedl. Podle něj stál za vidění také pavilon Jižní Korey a Kazachstánu. Exponáty z lesnické expozice budou v nejbližších dnech převezeny zpět do Čech, aby se z nich těšili návštěvníci informačního lesnického centra na Křivoklátu, dále Národního zemědělského muzea v Praze, ale také státního podniku Lesy ČR v Hradci Králové.

Několikahodinové fronty, typické snad pro všechny pavilony, se v českém domě tvořily jen výjimečně, přestože jím denně prošly, také díky strategicky výhodné poloze na začátku výstaviště, desítky tisíc návštěvníků. Oproti jiným pavilonům totiž byla česká stavba průchozí po širokém schodišti. Budova postavená z modulů vizovické firmy KOMA Modular s.r.o. bude po skončení výstavy zcela rozebrána a všechny moduly stavitelé opět použijí.

Další EXPO se v roce 2020 přemístí z Evropy do Spojených arabských emirátů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…