Ebonite Javelin připravuje české vojáky do Afghánistánu

09.06.2015 13:52

V rámci první etapy česko-slovenského cvičení Ebonite Javelin 15 nacvičovali plnění úkolů příslušníci 5. strážní roty z hranického 71. mechanizovaného praporu, kteří od října letošního roku budou ochraňovat svěřený úsek afghánské základny Bagrám a jejího okolí.

Ebonite Javelin připravuje české vojáky do Afghánistánu
Foto: Archiv PB
Popisek: Zajatci

Patrola 5. strážní roty vyráží do prostoru odpovědnosti. Má za úkol zabezpečit jednání velitele roty s velitelem jednotky afghánské policie, která působí na kontrolním stanovišti na jedné z hlavních komunikací v prostoru.

Po nezbytném plánovacím procesu, kdy jsou do detailu rozebrány všechny detaily operace, se skupina šesti vozidel Tatra 810, imitujících těžkou obrněnou techniku používanou v Afghánistánu, bez problémů prodírá zdejším hustým provozem. Řidiči jsou vyškoleni projektem RIDERS, vědí, že si agresivní jízdou musí získat respekt a minimalizovat možnost napadení kolony například sebevražedným útočníkem.

„Tento způsob jízdy vyžaduje od řidičů dokonalou souhru a naprosté soustředění,“ říká jeden z řidičů desátník Roman Polívka. „Musíme prudce akcelerovat i brzdit, nenadále měnit směr jízdy a současně udržovat rozestupy v desítkách centimetrů. Nové taktické postupy vyžadují, aby i další vozidla kolony viděla dopředu, nemůžeme tedy jezdit za sebou, ale s bočním odstupem, aby velitel vozu viděl před vozidlo jedoucí před ním,“ přibližuje některé zásady jízdy desátník Polívka.

Kruhová obrana a pátrači

Po příjezdu na místo jednání každé vozidlo okamžitě zaujímá své postavení tak, aby kolem něj vytvořila kruhovou obranu. Při přípravě velitelé dokonale nastudovali mapy, každý se okamžitě orientuje a navádí řidiče. Vrchní střelci ihned pokrývají své palebné sektory. Po zaujetí pozice dostávají pokyn pátrači. Dva vojáci z každého vozidla sesedají a prozkoumávají bezprostřední okolí vozidla. Až potom se přidají osádky a doplňují kruhovou obranu vytvořenou vozidly.

„Teprve v této fázi, když zjistíme, že je okolí kontrolního stanoviště bezpečné, sesedá důstojník, který jde na jednání. Doprovází jej tlumočník a také osobní strážci,“ přibližuje další postup kapitán Radek Šoman, velitel strážní roty. „Jednání musí být rychlé, jednotka se na místě nemůže dlouho zdržovat. Každé prodlení dává šanci nepříteli reagovat na naši přítomnost,“ dodává velitel.

Jeho slova se vzápětí naplňují. Při odchodu z „check pointu“ jsou naši vojáci napadeni minometnou palbou a vzápětí i střelbou z ručních zbraní. Okamžitě zazní:„Kontakt na třetí hodině!“ A všichni reagují tisíckrát nacvičeným postupem. Ihned zní odvetná palba.

Patrola je napadena a má dva těžce zraněné

Velitel patroly však vzápětí dostává zlou zprávu – dva vojáci jsou těžce zraněni. Protože úkol již byl splněn a nemůže se spolehnout na leteckou podporu, okamžitě rozhoduje o vyvázání se z boje. Nyní je ale nejdůležitější záchrana života zraněných. Vycvičení zdravotníci („combat live saveři“) se k nim přesunují, zjišťují rozsah zranění a poskytují první pomoc. Ostatní je kryjí palbou a starají se o zbraně a materiál zraněných.

 „Na dlouhé ošetřování však není čas, nepřítel stále útočí. Zachránce musí zajistit základní životní funkce a zastavit krvácení. Potom zraněného naložit do vozidla a dopravit do bezpečí,“ vysvětluje nadrotmistr Břetislav Veselý, zdravotní instruktor. „Chceme výcvik opravdu přiblížit realitě, proto zraněné maskujeme a také po nich vyžadujeme reakci, jako při velmi bolestivém zranění, či naopak úplnou bezvládnost.“

Dávají do toho všechno, jako by to bylo doopravdy

Během několika minut jsou zraněným přiložena škrtidla, aplikováno analgetikum, na průstřel hrudníku je přiloženo neprodyšné krytí. Vedro. Plná taktická výstroj - zbraň a munice. Trvalá palba protivníka a další zraněný voják. Naložit jej do vozidla dá pořádně zabrat i čtyřem chlapům. Nemohou se tedy moc ohlížet na jeho pohodlí. Jde o život.

 „Kluci do toho dávají všechno, jako by to bylo doopravdy. Vědí, že na misi se budou muset spolehnout jen sami na sebe a podle toho k výcviku také přistupují. Nemohu jim nic vytknout,“ hodnotí jejich výkon kapitán Šoman.

„Výcvik maximálně přibližujeme realitě, to již je standard,“ dodává major Přemysl Štěpánek, řídící celého cvičení Ebonite Javelin. „Neustále rovněž sbíráme poznatky těch, kteří se z Afghánistánu vrátili, a přizpůsobujeme taktiku změněným postupům povstalců. Stejně postupují i slovenští kolegové, kteří bedlivě sledují situaci na Balkáně.“

 Příjezd na check point odpovídá taktickým zásadám

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

9:29 Elektřina i plyn hluboko pod cenou tradičních produktů na neurčito i fixací. LAMA energy nabízí výhodný měsíční tarif

Jak efektivně snížit výdaje na energie? LAMA energy je jedním z dodavatelů, který už téměř rok nabíz…