Efektivnější boj s podvody a diskuse o digitální agendě byly tématem jednání ministrů spravedlnosti EU

10.12.2016 17:09

Dne 8. prosince 2016 se konala justiční část Rady Evropské unie pro spravedlnost a vnitřní věci. Ministři diskutovali o návrzích, které by měly zefektivnit boj proti podvodům proti finančním zájmům Evropské unie, a dále se věnovali velmi aktuálnímu tématu obchodování s digitálním obsahem. Českou delegaci vedl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Efektivnější boj s podvody a diskuse o digitální agendě byly tématem jednání ministrů spravedlnosti EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Pelikán

Na závěrečné Radě pro spravedlnost a vnitro za slovenského předsednictví ministři spravedlnosti završili déle než tři roky trvající diskuse týkající se návrhu směrnice o boji vedeném trestněprávní cestou proti podvodům poškozujícím finanční zájmy Unie (tzv. PIF směrnice). Jednání přineslo shodu mezi členskými státy a Evropským parlamentem nad textem návrhu, včetně dosud otevřené zásadní otázky zahrnutí podvodů v oblasti DPH do rozsahu působnosti směrnice PIF a tím i do působnosti Úřadu evropského veřejného žalobce, který by měl být nově zřízen. „Povedlo se nám uzavřít jasnou dohodu na směrnici, která harmonizuje pravidla pro trestní postih podvodů týkajících se evropských peněz“, uvedl ministr Pelikán.

Působnost ohledně podvodů na DPH bude nicméně limitována pouze na skutečně nejzávažnější podvody na DPH překračující prahovou hodnotu 10 miliónů Euro. Tuto limitaci požadovala také Česká republika. „Zahrnutí přeshraničních podvodů na DPH nad 10 milionů eur je správné rozhodnutí. Postihuje podvody, které těží z jednotného trhu a je tedy logické stíhat takové jednání na evropské úrovni“, doplnil ministr Pelikán.

Ministři dále vyjádřili širokou podporu zřízení Úřadu evropského veřejného žalobce. Cílem je dokončit vyjednávání v nadcházejícím půl roce během maltského předsednictví.

Dalším tématem jednání byla úprava obchodování s digitálním obsahem v rámci EU. Předložený návrh směrnice si klade za cíl harmonizovat pravidla pro poskytování digitálního obsahu, a to zejména prostředky nápravy v případě nesouladu poskytnutého digitálního plnění se smlouvou. Převážná část ministrů doporučila zaměřit rozsah směrnice primárně na digitální obsah a nikoliv též na zboží se zabudovaným digitálním obsahem. Na něj by se pak měla vztahovat standardní pravidla týkající se hmotného zboží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…