Ekonomika.cz: Bio neznamená zdravější, ale šetrnější

05.02.2014 14:55

Biopotravinový boom už je sice za námi, biopotraviny jsou ale stále ještě tématem, které dokáže vyvolat spory mezi jejich zapřisáhlými příznivci a jejich neméně tvrdošíjnými odpůrci. Ti první označují biopotraviny za zázračný produkt a všelék, zatímco ti druzí v nich vidí jen chytrý marketingový tah. Pravda leží někde uprostřed, píše v dalším díle svého seriálu portál Ekonomika.cz.

Ekonomika.cz: Bio neznamená zdravější, ale šetrnější
Foto: Ekonomika.cz
Popisek: Biopotraviny

Biopotravinami se rozumí potraviny rostlinného či živočišného původu vyrobené z bioproduktů vypěstovaných na ekologicky hospodařících farmách. V současnosti jsou u nás tzv. biozemědělců necelé čtyři tisíce a tuzemské biopotraviny činí více než jedno procento celkové spotřeby potravin.

Na výrobcích je v ČR používána tzv. biozebra, případně na něm najdeme evropské logo pro biopotraviny. Zákon pamatuje na ty, kdo by chtěli logo či označení „bio“ zneužít, s milionovými pokutami, připomíná Ekonomika.cz.

Bio neznamená zdravější

Podle průzkumu společnosti KPMG ale téměř polovina Čechů nevidí rozdíl mezi potravinami běžnými a těmi, které nesou označení „bio“. Tento názor podporují výzkumy dokazující, že biopotraviny nejsou zdravější než potraviny vyráběné konvenčním způsobem.

„Pojem ‚bio‘ není v žádném případě synonymem slova ‚zdravý‘. Masivní reklama často vede k přesvědčení, že biopotraviny mají výhodnější složení pro dietní výživu. Není to pravda. Biopotraviny jsou výhodné především v tom, že mají garantovaný nízký až nulový obsah xenobiotik, tedy přídatných látek užívaných pro konzervaci, úpravu chuti, vzhledu či konzistence potravin,“ cituje Ekonomika.cz Doc. MUDr. Pavla Kohouta, Ph.D., člena Fóra zdravé výživy.

Biopotraviny jsou podle něj jen varianty potravin běžných a liší se od nich především způsobem, jakým vznikají. U nás si je kupují jen 4 % lidí pravidelně, občas pak 37 %. Celých 17 % Čechů biopotraviny nikdy nevyzkoušelo a ani vyzkoušet nechce, píše Ekonomika.cz, která všechny díly seriálu zveřejňuje i na svém facebookovém profilu.

Vyšší cena vs. ekologický přínos

Rozdíly mezi bioprodukcí a klasickou produkcí se stále více stírají. Největším rozdílem je ve skutečnosti výše dotací, které stát dává na podporu ekologického zemědělství, potažmo potravinářství. Spotřebitelské ceny biopotravin jsou pak vyšší, stejně tak jsou ale vyšší státní dotace – a my tak vyšší ceny za biopotraviny zaplatíme dvakrát.

Druhou, a důležitější stranou mince je ale u biopotravin šetrný přístup ke krajině, který biozemědělci používají a který má nesporný přínos pro budoucí generace. Právě tuhle „lepší budoucnost“ si prostřednictvím biopotravin kupujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…