Ekonomika.cz: Česká ekonomická diplomacie by se měla inspirovat britským modelem

29.01.2014 14:58

Prosperita české ekonomiky závisí do značné míry na úspěších českých exportérů. Jejich úspěch je zase odvozen od práce našich zástupců v zahraničí. „Inspirovat bychom se měli ve Velké Británii, která dala podpoře exportu jasný cíl,“ píše ve svém článku pro portál Ekonomika.cz náměstek státního tajemníka pro evropské záležitosti Martin Tlapa.

Ekonomika.cz: Česká ekonomická diplomacie by se měla inspirovat britským modelem
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Svět se totiž doslova závratným tempem mění, a změnit se proto musí i ekonomická diplomacie. Kdo se totiž v tomto směru neposune dál, ocitne se velmi brzy na periferii ekonomického dění.

Velká Británie pracuje na změně své ekonomické diplomacie už několik let, potřebuje totiž více vyvážet, a tomu mají vydláždit cestu právě britská velvyslanectví. Britští diplomaté tak potřebují mít nejen rychlou mysl, tvrdou hlavu, silný žaludek, široký úsměv a chladný pohled, do seznamu svých schopností museli nově připsat také schopnost vyjednávat, znát WTO, celní kvóty a obchodní překážky. Každý návrh k zahraniční cestě musí teď obsahovat obchodní rozměr.

Úvahy Britů vycházejí nejen z potřeby reagovat na globální ekonomickou krizi, ale také ze studií, které říkají, že podniky, které uspějí se svými výrobky na zahraničních trzích, mají vyšší produktivitu práce, rychleji inovují, obvykle vytvářejí více a lépe placených pracovních příležitostí a přispívají tak ke zvyšování bohatství země, rozvíjí úvahy Martin Tlapa.

Britská změna by pro Česko měla být inspirující. Chceme-li se systémem podpory ekonomických zájmů něco udělat, pojďme si definovat naše dnešní slabiny: podpora exportu v oblasti informací, poradenství a praktické asistence pro české firmy při vstupu na zahraniční trhy je roztříštěná, bez jasné vize a cílů. V proklamační rovině je kladen důraz na rozšiřování českého exportu mimo trhy EU, ale ten není dostatečně podpořen konkrétní nabídkou exportních služeb státu. Zastupitelské úřady, především mimo státy EU, navíc postupně ztrácejí část své role s nástupem společné zahraniční a obchodní politiky EU a nelze očekávat, že se tento trend změní.

Ministerstvu zahraničí se nyní nabízí široké pole možností využít role koordinátora vnějších ekonomických vztahů k vytváření silnějšího spojení se zahraniční politikou České republiky. Jinými slovy, ekonomická ministerstva potřebují zastupitelské úřady, čas, nasazení a profesionalitu velvyslanců a jejich týmů, a v České republice zázemí, které urychluje komunikaci mezi firmami a zastupitelskými úřady. Co třeba postavit na nohy téměř zničenou agenturu na podporu obchodu CzechTrade? Říká se, kde je vůle, tam je také cesta…

Tématem ekonomické diplomacie se budou zabývat i zbývající dva díly seriálu, všechny najdete také na facebookovém profilu portálu Ekonomika.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

19:02 Celní správa: Podvodné výzvy k úhradě cla

Celní úřad pro Pardubický kraj upozorňuje na podvodná jednání a žádá veřejnost o obezřetnost při výz…