Ekonomika.cz: Značkový guláš v českých regálech

03.11.2013 15:40

Nevíte, jaký rozdíl je mezi značkou Česká kvalita, Český výrobek, Czech made, a spoustou „cechovních“ českých značek, jako je například Český pekař? Zeptáte-li se, většinou dostanete stručnou odpověď- no, asi české výrobky. Ale zda jde o potraviny, průmyslové výrobky, nebo služby, už vám nikdo neodpoví. A po záludné otázce, zda výrobek s logem třeba Czech made může mít i certifikát Česká kvalita, se už s vámi nikdo bavit nebude. Tahle inflace češství ve značkách kvality všem pořádně motá hlavy.

Ekonomika.cz: Značkový guláš v českých regálech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

Známkami kvalit potravin se zabývá server www.ekonomika.cz ve svém seriálu pro tento týden.

Součástí marketingu značek je i označování výrovku „nadfiremní“ známkou kvality, kdy nad výrobcem bere záštitu někdo jiný. U nás se v posledních letech se značkami kvality zejména u potravin roztrhl pytel. Je pravdou, že srovnávat marketingový dopad například u nás asi nejznámější Klasy s marketingem Coca-Coly je poněkud přehnané, ale principy dobrého marketingu jsou pořád stejné. Dokázat, že to, co slibuji na obalu či v reklamě, je dlouhodobě pravdivé.

Na tuzemském trhu najdete loga, která mají buď legislativní oporu (například evropská chráněná označení – původu, zeměpisného původu, zaručená tradiční specialita) nebo oporu v národních systémech kvality (například KLASA, Regionální potravina, loga pod systémem Česká kvalita pod Ministerstvem průmyslu a obchodu, loga zaštítěná Asociací krajů ČR, Potravinářskou komorou, Hospodářskou komorou apod.). To jsou tedy označení garantované státními institucemi.

Dá se říci, že v českých obchodech se v poslední době různé známky a certifikáty zaručující původ a kvalitu výrobků poněkud přemnožily. Asi nejznámější je zmíněná Klasa. Klasu a značku regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství. Dostanou ji jen ty nejkvalitnější potravinářské a zemědělské výrobky. Na označení Regionální potravina má nárok potravinářský výrobek, který zvítězí v krajských soutěžích. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno a musí být dokonce i ze surovin dané oblasti. Tyto dvě značky jsou nejznámější, ale vedle nich je řada už méně známých.

Setkáváme se se známkami Český výrobek či Czech made, Česká kvalita a jinými s přívlastky český, česká, české… Tyto výrobky musejí být zhotoveny na českém území a ze stanoveného podílu českých surovin. Ale je tu také BIO - celostátní ochranná známka pro biopotraviny, nebo Zdravá potravina, která nesmí obsahovat sporné přídavné látky, éčka a umělá aromata.

Tím ale výčet nekončí. Je tu také BIO V EU - čili logo EU pro ekologickou produkci balených biopotravin. Dále je tu - Vím co jím - což má být označení nutričně vyvážených potravin.

Nebo se můžete také setkat s označením CERTIFIED E-FRIENDLY FOOD (CEFF), což jsou potravinářské výrobky bez obsahu konzervantů, umělých barviv a sladidel.

K tomu, aby z té spousty označení měl kupující v hlavě pořádný „guláš“, tedy není daleko. Není divu. V dnešní době si téměř každý obchodní řetězec zavádí svou vlastní známku kvality. Albert má svou Albert kvality, řetězec Tesco má svou Tesco Záruku kvality a Billa značku Naše Bio.

Faktem je, že lidé českým značkám kvality u potravin příliš nevěří. Proč? Je jich mnoho a proto se v nich nevyznají. V chaosu, který u nás na trhu vládne, se dá zorientovat jen stěží. Navíc na komplexní vnímání kvality (a ne ceny) potravin není náš spotřebitel připraven – informací je málo, téměř nikdo politiku značek nevede, naopak často je kupující otevřeně či skrytě klamán. Zákazník neví, jak kvalitu „uchopit“, a tak se drží jediného jasného a ne zrovna nejvhodnějšího vodítka – ceny.

reklama

autor: rep

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…