Ekonomika.cz: jak zabránit plýtvání potravinami

07.02.2014 13:32

Podle OSN skončí každoročně v popelnicích nebo je jinak znehodnoceno až 1,3 miliardy tun potravin. To odpovídá třetině všech vyrobených potravin v hodnotě bilionu amerických dolarů. Ve svém seriálu o potravinách to připomíná portál Ekonomika.cz.

Ekonomika.cz: jak zabránit plýtvání potravinami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Potraviny, ilustrační foto

V poslední době se o tento palčivý problém začala zajímat také řada neziskových organizací i státních a mezinárodních institucí. V New Yorku byl s úspěchem představen program Food Waste Challenge, kde místo vyhození na skládky bylo 2500 tun neprodejného jídla ze 100 místních restaurací věnováno potřebným.

V Praze vzbudila velký zájem akce Hostina pro tisíc konaná v září 2013 na Václavském náměstí, kde se vařilo ze surovin, které by obchody musely vyhodit, ačkoli jsou zdravotně nezávadné, jen s kosmetickými vadami. Ještě o krok dál šla potravinová sbírka, během které Češi ve prospěch potravinových bank a neziskových organizací vybrali 66 tun potravin. Jakkoli dílčí tyto snahy byly, nelze jim upřít, že upozornily na problém dlouho v naší společnosti přehlížený, píše Ekonomika.cz.

Nadbytečné potraviny, které nedokáží obchody prodat, mohou končit i v potravinových bankách. V České republice se však tato charita šeredně nevyplácí. Platí zde totiž povinnost odvést při darování potravin daň z přidané hodnoty, která činí v současné době 15 %. Těžko tak obchodům vyčítat, že ve snaze maximalizovat svůj zisk raději přebytky zdarma vyhazují a vyhýbají se draze zaplacenému altruismu. Obchody navíc musejí uzavřít darovací smlouvu obsahující všechny položky, což znamená nejen výraznou finanční, ale také administrativní zátěž.

Jak přesto zabránit plýtvání? Odpověď na tuto otázku přináší portál Ekonomika.cz.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…