Elektrárny spotřebují o polovinu méně pitné vody než před 14 lety

17.03.2015 11:31

Spotřeba pitné vody v jaderných a klasických elektrárnách ČEZ, a. s., od roku 2001 vytrvale klesá. Zatímco jaderné zdroje loni „vypily“ o 65 % pitné vody méně, v klasických zdrojích šlo o úsporu ve výši 42 %. Celkově elektrárny ČEZ spotřebují o polovinu pitné vody méně ve srovnání s dobou před 14 lety. Vyplývá to z výstupů hospodaření s vodami v ČEZ, a. s.

Elektrárny spotřebují o polovinu méně pitné vody než před 14 lety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

Celkem 534 tisíc m3 pitné vody odebraly v roce 2014 výrobní provozy klasických elektráren společnosti ČEZ, a. s. Ve srovnání s více než 918 tisíci m3 v roce 2001 jde o 42% pokles. V jaderných provozech se od roku 2001 snížila spotřeba pitné vody dokonce o 65 % na 184,9 tisíc m3. Celkově je tak spotřeba pitné vody v klasických a jaderných elektrárnách ČEZ ve srovnání se stavem před čtrnácti lety na poloviční úrovni.

Spotřeba povrchové (technologické) vody v klasických elektrárnách klesla ve stejném období z 99,4 milionu m3 na 69,2 milionu m3, úspora tak činí 30,4 procenta.

Odběr povrchové (technologické) vody v jaderných elektrárnách sice stoupl o 60 % na 87,1 milionů m3, stalo se tak ovšem za průběžného růstu produkce elektřiny a tepla v Dukovanech a Temelíně na více než dvojnásobky hodnot z roku 2001.
„Voda je jednou z důležitých vstupních surovin pro výrobu, a proto optimalizaci její spotřeby věnujeme velkou pozornost. Vedle nesporného ekologického významu jde také o podstatný aspekt ekonomický,“ říká k vývoji Michaela Chaloupková, členka představenstva a ředitelka divize Správa ČEZ, a. s.

Průtočné chlazení se kvůli povaze provozů a využívaných technologií provádí pouze v elektrárnách Hodonín, Mělník a v teplárně Dvůr Králové. Celkem zde bylo v roce 2014 využito 364 milionů m3 vody pro průtočné chlazení.

- Světový den vody připadá na 22. března
- Více informací k hospodaření s vodami v ČEZ, a. s., a také informace k celkovému ekologickému aspektu aktivit Skupiny ČEZ jsou k dispozici na http://www.cez.cz/cs/odpovedna-firma/zivotni-prostredi.html
- Společnost ČEZ je současně členem Tematické skupiny „Firmy a voda“ fungující na platformě Byznys pro společnost http://www.byznysprospolecnost.cz/

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…