Elektrobus Perun vyrazí do Polska

03.06.2014 13:30

V těchto týdnech dokončuje nový elektrobus Perun ze Škody Electric „Tour de ČR“. Poté, co se v moderní ekologické vozidlo představilo například v městské hromadné dopravě v Opavě, vozilo cestující na linkách v Olomouci a Zlíně, tak už brzy jej čeká první zahraniční „etapa“ - Perun bude sloužit v polském Krakově.

Elektrobus Perun vyrazí do Polska
Foto: Škoda Electric
Popisek: Trolejbusy ze Škody Electric

„Místní dopravní podnik MPK by měl provozovat elektrobus Perun zhruba od konce června 2014. Škoda Electric zajistí na místě vyškolení techniků a řidičů zmíněného dopravního podniku. Polsko je pro nás velmi atraktivní trhem z pohledu elektromobility, v následujících letech se očekávají velké investice v tomto odvětví,“ sděluje obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch.

Bateriový elektrobus škodovácké koncepce už měli možnost otestovat v dopravě lidé v několika českých a moravských městech. „O vyzkoušení našeho elektrobusu je mezi dopravci velký zájem,“ potvrzuje obchodní manažer Škody Electric Radek Kapr. Nový elektrobus Perun vyvinutý a vyrobený společností Škoda Electric je dvanáctimetrové nízkopodlažní vozidlo, které je schopné dojezdu kolem 150 kilometrů, tento ukazatel lze však u tohoto typu vozu měnit v závislosti na osazené baterii. Parametry vozidla tak nejsou svazující a lze je přizpůsobit přání zákazníka.

Škoda Electric se věnuje vývoji a výrobě ekologických vozidel dlouhodobě – vedle trolejbusů a elektrobusů jde například o vodíkový autobus či hybridbus. Do vývoje těchto produktů dává firma několik let kolem 200 milionů Kč ročně.

K úspěchům firmy na tomto poli patří i začlenění do prestižního evropského projektu ZeEUS – jde o demonstrační provoz elektrobusů v osmi evropských městech za podpory Evropské komise a Mezinárodního svazu veřejné dopravy (UITP). Elektrobus ze Škodovky bude v rámci projektu provozován v Plzni během let 2015 až 2016. Vedle Plzně jsou v projektu ZeEUS rovněž metropole jako Londýn, Barcelona,  Glasgow či Bonn. Elektromobilita hraje významnou roli v plánech Evropské unie. Zejména v západních zemích se připravuje celá řada projektů, které počítají s využitím ekologických vozidel, jako jsou právě elektrobusy. Škoda proto vedle projektu Perun pracuje na druhém typu vlastního elektrobusu, aby vyšla vstříc požadavkům dopravců.

Škoda Electric

Škoda Electric, dceřiná společnost Škoda Transportation, je tradičním výrobcem elektrických pohonů a trakčních motorů pro lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, metro, trolejbusy, tramvaje, důlní vozidla apod. Navazuje na dlouholetou tradici elektrotechnické výroby Škodových závodů v Plzni, která byla zahájena v roce 1901 v Elektrotechnickém závodě. Vysoká technická úroveň výrobků Škoda Electric, dlouhodobá zkušenost s výrobou a vynikající kvalita technologie spolu s vysokou produktivitou zaměstnanců nabízí efektivní podmínky pro úspěšnou výrobu určenou pro domácí i zahraniční trhy. Více na: www.skoda.cz 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …