Elektronické dražby v ČR úspěšně fungují již dva roky

18.10.2014 12:40

Elektronické dražby po téměř dvou letech fungování prokázaly své kvality. Koupit nebo prodat dům je dnes jednodušší než kdy dřív. Účastníci dražeb oceňují minimální náklady, pohodlnost nákupu a transparentní, férové prostředí. Organizátoři zase bezpečné, zákonem přesně ošetřené prostředí, které klade nemalé technické nároky na provozovatele systému.

Elektronické dražby v ČR úspěšně fungují již dva roky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Výhody elektronických dražeb stojí především na straně zájemců o koupi nemovitosti. Licitovat o ceně mohou z pohodlí svého domova či kanceláře, takže jim odpadnou často nemalé náklady na cestu i čas. Stačí mít přístup k internetu, k dražbě se předem zaregistrovat a v předem stanovený čas se přihlásit.

Nespornou výhodou elektronické dražby je i to, že eliminuje možnost spekulací. Zájemci o draženou nemovitost se neznají osobně, nikdy se nesetkají, a tudíž odpadá riziko, že by se předem domluvili na ceně. „Co účastníci vidí, jsou jen systémem náhodně vygenerovaná čísla, tedy žádná jména, žádný prostor pro spekulace. Nemovitost tak získá ten, kdo prostě nabídne nejvíc,“ říká Radim Hasman, předseda představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb.

Aby zůstala zachována podstata elektronické dražby, tedy neomezený přístup pro kohokoliv a nezpochybnitelný výsledek, musí organizátor splnit náročné technické požadavky na provoz systému. „Intuitivní ovládání je jen vrcholkem ledovce, zásadní je u elektronické dražby sledování času. Veškeré úkony zpracováváme s přesností na setiny sekundy, aby o všech změnách a příhozech věděli naši klienti nejpozději do deseti vteřin. I proto synchronizujeme náš portál se světovým koordinovaným časem UCT minimálně jednou za 24 hodin,” uvedl Radim Hasman. Dražebník má také povinnost sledovat dostupnost svého webového portálu, a pokud by zjistil, že byl k jeho systému omezen přístup po dobu delší než jedna minuta, musí prodloužit konání dražby o celou hodinu. „Dostupnost serveru sledujeme prostřednictvím speciální diagnostické služby, která zaznamenává výpadky. Služba je nezávislá na našem poskytovateli internetu i na našich serverech, ohrozit by ji tak mohl snad jen celorepublikový výpadek proudu,“ dodává Radim Hasman.

Elektronická dražba je zárukou větší flexibility. Může začít ihned po splnění všech náležitostí nutných pro přihlášení nemovitosti do dražby, ze své podstaty zajišťuje bezpečí a transparentnost a pro žádnou generaci není problém se jí účastnit - je to jednoduché a levné. Celý proces se urychlil natolik, že elektronickou dražbu stále častěji volí i bankovní domy, které ji využívají hlavně v případě nedobrovolných dražeb coby věřitelé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…