Elektrowin: Pardubický kraj si drží ve sběru spotřebičů osmé místo

26.11.2013 20:25

Více než 1460 tun vysloužilých elektrospotřebičů odevzdali loni obyvatelé Pardubického kraje k recyklaci prostřednictvím kolektivního systému ELEKTROWIN. Letošní čísla zatím naznačují, že tento výsledek může být překonán. Pardubický kraj se těmito výsledky dlouhodobě řadí na osmé místo v České republice.

Elektrowin: Pardubický kraj si drží ve sběru spotřebičů osmé místo
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Daří se to i díky finanční podpoře, kterou ELEKTROWIN poskytuje na další zdokonalování zpětného odběru. Tato podpora činí v Pardubickém kraji každoročně přes milion korun.

Obce Pardubického kraje díky spolupráci s ELEKTROWINem ušetřily v roce 2012

10 000 000 Kč, v roce 2013 zatím necelých 8 000 000 korun. „Jsou to peníze, které by bylo nutné vynaložit na sběr a recyklaci elektrozařízení, kdyby neexistoval jejich systém zpětného odběru a města a obce by tyto náklady musely hradit ze svých rozpočtů,“ říká Táňa Pokorná, ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu.

„Spolupráce Pardubického kraje se společností ELEKTROWIN je v souladu s cíli krajského Plánu odpadového hospodářství, vytváří podmínky k rozvoji sběru elektrozařízení a podporuje aktivní účast obyvatel, prodejců i firem na třídění a předcházení vzniku odpadů,“ shrnuje přínos spolupráce kraje a kolektivního systému Václav Kroutil, radní zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov.

Motivační program odměňuje aktivní města a obce

Městům a obcím navíc vyplatil ELEKTROWIN v roce 2012 ze svého Motivačního programu na základě množství vysbíraných spotřebičů 255 262 Kč, o které se podělilo devět žadatelů. Letos je to dosud 197 027 korun. Nejvíc prostředků - 261 000 Kč - zatím za šest let fungování Motivačního programu dokázala získat obec Horní Ředice.

„Tuto částku z Motivačního programu jsme použili na dva domky pro sběr elektrozařízení a dále jsme postavili zpevněnou plochu a oplocení sběrného dvora,“ říká Monika Holečková, účetní Obce Horní Ředice.

Letos zatím vede město Třemošnice, které čerpalo finanční prostředky na stacionární kontejner.

V rámci všech dosavadních šesti ročníků programu bylo v celé ČR podáno na 530 žádostí městy a obcemi, které tak získaly téměř 15,5 milionu korun.  

Se sběrem pomáhají také hasiči, nejvíc odevzdal sbor v Přepychách

V celé České republice jsou stále významnějšími partnery při sběru vysloužilých elektrozařízení dobrovolní hasiči, kteří se ve stále větší míře zapojují do projektu Recyklujte s hasiči.

 Organizováním svozů, technikou i obyčejnou chlapskou silou pomáhají svým sousedům všude tam, kde není sběrný dvůr bezprostředně po ruce.

„V Pardubickém kraji se do projektu zapojilo už 48 hasičských sdružení,“ informuje Táňa Pokorná. Loni hasiči v kraji vysbírali 77,8 tuny, za deset měsíců letošního roku už 85,3 tuny starého elektra. Nejúspěšnějším sborem v množství elektrozařízení předaných k recyklaci v období jednoho roku se stalo SDH Přepychy se 17 tunami.

Zpětný odběr podporují i další aktivity

Na podpoře zpětného odběru a recyklace spotřebičů spolupracuje ELEKTROWIN s Pardubickým krajem také prostřednictvím dalších aktivit.

Více než 200 škol v Pardubickém kraji se například zapojilo do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět.

Speciálně pro Pardubický kraj byla v rámci soutěže obcí ve třídění odpadů „O Perníkovou popelnici“ již třetím rokem zařazena zvláštní kategorie ve výtěžnosti zpětného odběru vysloužilého elektrozařízení. Vítězné obce pak získávají finanční odměnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

10:17 Hospodářská komora: Podnikatelé a obce doporučují místo vracení PET lahví v obchodech využít síť žlutých popelnic

Pokud by se povedlo zavést v Česku moderní zálohovací systém na PET lahve s využitím QR kódu, občané…