Elektrowin: Sekačky na trávu mají dnešní podobu už 60 let

28.07.2013 13:58

Šedesáté narozeniny slaví letos sekačka na trávu v podobě, v jaké ji nejčastěji potkáte na českých zahradách. Tato rotační sekačka s jedním nožem otáčejícím se kolem svislé osy se poprvé objevila v roce 1953.

Elektrowin: Sekačky na trávu mají dnešní podobu už 60 let
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Vynález stroje, který jako první začal opravdu vážně konkurovat kose, je ale mnohem staršího data. Patent na něj získal 31. srpna 1830 Edwin Beard Budding, strojník ze Stroudu v anglickém hrabství Gloucestershire. V podstatě jen zvětšil zařízení, kterým se v textilních továrnách sestřihoval drsný povrch látek po tkaní.

V 90. letech 19. století pak vznikaly první motorové sekačky poháněné nejprve parními stroji a později benzinovými motory. První elektrická sekačka je z roku 1926.

Výzva pro domácí kutily

Právě sekačky na elektrický pohon představovaly v minulosti také největší výzvu pro domácí kutily. V předlistopadových dobách, kdy v českých obchodech představovaly vrchol nabídky zahradní techniky vidle, byly výrobky „zlatých českých ručiček“ vysoce ceněné.

V podstatě stačil motor ze staré pračky, kolečka z dětského kočárku, kus plechu s pár dalšími součástkami, a tráva neměla šanci, vzpomínají pamětníci.  „Co se zbytkem takto ‚zužitkované‘ pračky, to tehdy nikdo neřešil,“ konstatuje generální ředitel neziskové společnosti ELEKTROWIN Roman Tvrzník.  

Není tedy divu, že podobných „vraků“ byly plné černé skládky. S rostoucí nabídkou na trhu sice kutilství tohoto druhu prakticky skončilo, z černých skládek ale začaly ve velkém mizet až po roce 2005, kdy nakládání s vysloužilými elektrospotřebiči upravil zákon.

Proč spotřebiče v podstatě vymizely z černý skládek? 

Veškeré staré elektrozařízení se v České republice už osm let důsledně recykluje. Zpracovatelé přitom musejí dodržovat nejpřísnější ekologické předpisy. Celý systém financují výrobci spotřebičů, kteří se postupně musejí postarat i o produkci svých dávno neexistujících konkurentů – včetně českých kutilů. K tomuto účelu vytvořili kolektivní systémy, jako je právě ELEKTROWIN. Ten za osm let své existence vybudoval síť více než 11 000 sběrných míst, kde je možné zdarma odevzdat vysloužilé spotřebiče, třeba právě elektrické sekačky. 

„Z opakovaných průzkumů vyplývá, že Češi sice jsou ochotni chovat se ekologicky, musíme jim to ale udělat co nejpohodlnější,“ zdůvodňuje nutnost co nejhustší sběrné sítě Roman Tvrzník. 

Díky této síti už ELEKTROWIN předal k recyklaci například bezmála 2,5 milionu starých ledniček. Každý obyvatel České republiky ročně odevzdá v průměru více než pět kilogramů starého elektra.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 150 000 tun vyřazených elektrospotřebičů. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří na 1 200 sběrných míst v 1 050 městech a obcích, 2 500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3 000 obcích.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…