Elektrowin: Tradiční Železný týden v září opět provětrá sklepy, garáže i půdy

03.09.2014 14:20

Podpořit zpětný odběr vysloužilých spotřebičů v České republice a zajistit tak díky jejich ekologické recyklaci využití surovin v nich obsažených, chce projekt kolektivního systému ELEKTROWIN s názvem Železný týden. Letos v září se uskuteční už počtvrté.

Elektrowin: Tradiční Železný týden v září opět provětrá sklepy, garáže i půdy
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Partnery ELEKTROWINu budou krajské úřady a v jednotlivých regionech také oblastní muzea. Od 5. do 28. září se vydá napříč celou Českou republikou unikátní pojízdné Recyklatorium a postupně vybídne návštěvníky 12 muzeí k odložení drobného vysloužilého elektrospotřebiče, a to za odměnu. Za odevzdaný spotřebič čeká návštěvníky vybraných muzeí sleva na vstupném a dárek jako odměna za šetrný přístup k životnímu prostředí.

„Už tradičně se během září zvyšuje množství spotřebičů odevzdaných k recyklaci, Železný týden je pro naše spoluobčany velkou výzvou, během něj se vždy provětrají sklepy, garáže i půdy, kam se někdy během roku staré spotřebiče odkládají,“ říká generální ředitel ELEKTROWIN a.s. Roman Tvrzník.

„Každý, kdo přinese spotřebič, se zároveň stane ‚hrdinou recyklace‘,“ dodává Tvrzník s tím, že příchozí si také mohou otestovat své znalosti recyklace ve vědomostním kvízu přímo v Recyklatoriu. „Kromě dalších dárků si odnesou i upomínkovou  fotografii s Recyklatoriem nebo dokonce jedinečný výtisk časopisu s vlastní fotografií na titulní straně,“ doplňuje Tvrzník.

„Naši předkové sice slovo ‚recyklace‘ neznali, v každodenním životě se ale chovali velmi ekologicky,“ upozorňuje Jindřich Ondruš, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. „Ještě zhruba před 150 lety zejména na venkově domácnosti neprodukovaly prakticky žádný zbytkový odpad, protože zužitkovaly téměř vše beze zbytku,“ dodává Ondruš.

Ani zámožnější městské domácnosti dlouho neřešily, kam s vysloužilými elektrospotřebiči. Ještě ve 30. letech 20. století byl totiž například nákup ledničky velký luxus a i když taková lednice dosloužila, zůstávala v bytě jako kus nábytku.

I díky tomu se například pražskému Národnímu technickému muzeu daří získávat cenné přírůstky. Jen během loňského zářijového „recyklačního víkendu“ sem návštěvníci přinesli zhruba stovku spotřebičů, z nichž kurátoři vybrali ty nejzajímavější do sbírek muzea. Byly mezi nimi například dvě ledničky ze 30. let 20. století.

„Přelom 80. a 90. let už ale tak dobře zdokumentovaný nemáme, alespoň ne v oblasti elektrotechniky, informatiky a akustiky,“ upozorňuje Hynek Stříteský, ředitel Muzea elektrotechniky a médií, které je součástí NTM. Vysvětluje, že s nástupem tržní ekonomiky si domácnosti pořizovaly náhle dostupnou elektroniku i jiné spotřebiče z dovozu, zároveň se výrazně zrychlila jejich další obměna. Historickou hodnotu vyřazovaných spotřebičů si tehdy nikdo neuvědomoval.

Všechny staré spotřebiče se ovšem do muzeí nevejdou. Díky systému jejich zpětného odběru a recyklace, který v ČR funguje od roku 2005, se ale daří při výrobě nových využít většinu materiálů obsažených ve vyřazených výrobcích.

Vysloužilce z domácností může každý zdarma odevzdat nejen během zářijových „Železných týdnů“ v regionálních muzeích, ale na kterémkoli ze sběrných míst v celé ČR, a to po celý rok. Jen ELEKTROWIN už jich ve spolupráci s městy a obcemi, prodejci elektra nebo třeba dobrovolnými hasiči vytvořil na 12 000.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 10 500 000 vyřazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 200 000 tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost není založená za účelem zisku, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří na 1 250 sběrných míst v 1 145 městech a obcích, 2 500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3 000 obcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

22:03 Zoo Liberec: Za asistence zkušených chovatelů přišlo na svět mládě kondora královského z Olomouce

Zoo Liberec slaví další chovatelský úspěch. Díky dlouholetým zkušenostem se libereckým odborníkům po…