Elektrowin: V Libereckém kraji se poprvé rozjedou vlaky do stanice Recyklace

04.11.2013 11:20

Liberecký kraj ve spolupráci s neziskovým kolektivním systémem ELEKTROWIN a společností České dráhy, a. s., zrealizují na vybrané železniční trati nový projekt na podporu zpětného odběru elektrozařízení.

Elektrowin: V Libereckém kraji se poprvé rozjedou vlaky do stanice Recyklace
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Průzkumy zaměřující se na informovanost obyvatelstva o zpětném odběru elektrozařízení ukazují, že stále mnoho občanů České republiky skladuje vysloužilé elektrospotřebiče doma v kůlnách, na půdách či v garážích. Častými důvody jsou jednak neznalost občanů, kam vlastně nepotřebné spotřebiče odložit, jednak horší dostupnost sběrného místa. Snahou společností zajišťujících zpětný odběr je zabezpečit, aby se nepotřebné spotřebiče dostaly z domácností až ke zpracovatelům a následně k recyklaci. 

Nejnovější akcí, která má napomoci co největší informovanosti široké veřejnosti o možnostech správného a z ekologického hlediska odpovídajícího odkládání vysloužilých spotřebičů či o jejich dalším využití, pokud projdou procesem recyklace, je nový projekt Jízda do stanice Recyklace.

„Při přípravě projektu jsme hledali možnosti, jak informovat zajímavým a neotřelým způsobem co nejširší veřejnost, a spojení s vlakovou soupravou nás velmi zaujalo,“ říká ředitelka zákaznického oddělení společnosti ELEKTROWIN Taťána Pokorná. 

„Cestujícími jsou lidé všech generací a toto je mimořádná příležitost, jak je všechny oslovit,“ dodává.

Vlak do stanice Recyklace poprvé vyjede na svou trasu Liberec–Jablonec nad Nisou–Smržovka–Tanvald–Desná, Riedlova vila 4. listopadu 2013. Až do 8. listopadu představuje na trati Liberec–Tanvald osm vybraných pravidelných spojů denně. Každý, kdo v uvedených dnech tímto vlakem pocestuje, může ve jmenovaných stanicích nepotřebný elektrospotřebič odevzdat promotýmu oblečenému do nepřehlédnutelných zelenožlutých kostýmů. Ostatní cestující mohou spotřebiče odevzdat přímo v označeném vlaku do speciálních sběrných košů. Prvních 300 pasažérů, kteří vysloužilý spotřebič přinesou, obdrží od obsluhy hodnotný dárek.

Ale ani ti další nepřijdou zkrátka. Za přinesený elektrospotřebič získají drobnou pozornost a los, na který mají šanci vyhrát nový spotřebič v hodnotě 1000 Kč.

„Jsme rádi, že můžeme vlaky do stanice Recyklace vypravit. Je to mimořádná příležitost, jak cestující oslovit a připomenout jim, že vysloužilé elektrospotřebiče rozhodně nepatří do popelnic či na černé skládky, ale do míst určených pro jejich zpětný odběr, tedy do sběrných dvorů nebo prodejen elektro,“ říká náměstek hejtmana Libereckého kraje pro životní prostředí a zemědělství Josef Jadrný.

„Podpora ekologie je pro nás velmi důležitá. Železniční doprava se obecně řadí k nejekologičtějším způsobům přepravy, proto nás akce zaujala a rádi jsme se k ní připojili,“ doplňuje ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD Liberec Jaroslav Jirman.

Jízdu do stanice Recyklace mohou absolvovat také školní třídy. Pro ně budou ve stanicích Liberec, Jablonec nad Nisou, Smržovka a Tanvald připraveny zajímavé naučné lekce z ekologie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…