Elektrowin: Vykliďte sklepy, garáže a půdy, přichází Železný týden

16.09.2013 13:11

Nadcházející týden bude v celé České republice Železný. Vybídne k důkladné prohlídce všech sklepů, garáží, půd i spíží a předání vysloužilých spotřebičů, které tam dosud ležely napůl zapomenuté, k ekologické recyklaci prostřednictvím sběrných dvorů a dalších míst zpětného odběru.

Elektrowin: Vykliďte sklepy, garáže a půdy, přichází Železný týden
Foto: Elektrowin
Popisek: Logo společnosti Elektrowin

Celostátní akci Železný týden už třetím rokem organizuje nezisková společnost ELEKTROWIN, kolektivní systém pro sběr a recyklaci elektrozařízení.

Češi si za osm let na fungování systému zpětného odběru starých spotřebičů už zvykli a využívají jej. Mohou být dokonce příkladem obyvatelům mnoha sousedních zemí. „Jako první z postkomunistických států jsme například splnili požadavek evropské směrnice, aby každý člen EU zajistil vysbírání čtyř kilogramů starých spotřebičů na osobu a rok,“ připomíná ředitelka zákaznického oddělení ELEKTROWINu Táňa Pokorná.

Osm let, osm milionů spotřebičů

Elektrospotřebiče, které dosloužily, může každá česká domácnost odevzdávat k recyklaci zcela zdarma. Je to navíc rok od roku pohodlnější. Jen kolektivní systém ELEKTROWIN už vytvořil síť 12 000 sběrných míst. Díky tomu za osm let své existence zrecykloval už osm milionů spotřebičů o celkové hmotnosti 160 000 tun.

České domácnosti se samozřejmě zbavují „vysloužilců“ během celého roku. Podle průzkumů ELEKTROWINu je důvodem obvykle to, že spotřebič už definitivně dosloužil. Výjimečná ale není ani výměna za úspornější model nebo například nahrazení volně stojícího spotřebiče vestavným při rekonstrukci bytu či domu.

Ze starých spotřebičů je přitom možné získat množství cenných surovin využitelných v nových výrobcích.

Zocelte se v recyklaci!

Železný týden doprovází také seriál akcí pro veřejnost s názvem Zocelte se v recyklaci. V týdnu od 16. do 20. září se konají v Praze, Brně a Olomouci.
„Pro tyto akce jsme zvolili motto ‚síla recyklace‘ a podle toho jsme je také stylizovali,“ vysvětluje Táňa Pokorná.

K hlavním atrakcím programu, který zaujme školáky i dospělé, proto budou patřit vystoupení siláka Franty. Ten navazuje na nezapomenutelné výkony legendárního Franty Kocourka. Protiváhu k siláckým výkonům vytvoří finalistky loňského ročníku soutěže MISS hasička.

ELEKTROWIN a.s. je největším kolektivním systémem zaměřeným na zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů v České republice. Od svého založení v roce 2005 již zrecykloval více než 8 000 000 vyřazených elektrospotřebičů o celkové hmotnosti 160 000 tun. Společnost zajišťuje sběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení a elektroodpadu. Zaměřuje se na chladící zařízení, velké a malé elektrospotřebiče, elektrické a elektronické nástroje. Společnost je nezisková, jejími akcionáři jsou přední výrobci velkých a malých domácích spotřebičů.  Sběrnou síť tvoří na 1 200 sběrných míst v 1 050 městech a obcích, 2 500 provozoven posledních prodejců a mobilní svozy ve více než 3 000 obcích.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…