Energetici budou pracovat na Štědrý den i na Silvestra

23.12.2014 16:53

Dodávku energie pro svátečně vyzdobené domácnosti a rozpálené sporáky o vánocích bude zajišťovat na východě Čech přes 150 energetiků a desítky dalších budou připraveny v pohotovosti. Během svátečních dnů se v nepřetržitých procesech vystřídají pracovníci elektráren, dispečinků, call centra a technici poruchové služby. Pracoviště se o svátcích nebude lišit od provozu v průběhu celého roku, snad jen vánoční výzdobou a cukrovím. 

Energetici budou pracovat na Štědrý den i na Silvestra
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Zajistit  běžný provoz, ale i připravit se na nenadálé mimořádné situace i o vánočních svátcích, to všechno zajišťují pracovníci Skupiny ČEZ. Proto se o bezporuchový provoz distribuční sítě na Štědrý večer, o vánočních svátcích i na Silvestra bude starat přes 100 pracovníků poruchové služby a dispečinku, kteří se vystřídají v nepřetržitých službách. Všichni se budou snažit, aby na východě Čech byla nerušena vánoční pohoda a „nezhasly“ vánoční stromečky. Služba  vyžaduje nepřetržitou připravenost pohotovostních čet, které dokáží okamžitě vyrazit do terénu a odstranit eventuální poruchu na vedeních vysokého i nízkého napětí za pomoci pracovníků na dispečinku.
Nejen poruchová služba a dispečink, ale pracovat se bude i na elektrárnách na východě Čech. Dodávku elektřiny a tepla bude zajišťovat přes 50 zaměstnanců Skupiny ČEZ, kteří se vystřídají v nepřetržitém provozu na elektrárně Poříčí v Trutnově a teplárně ve Dvoře Králové nad Labem.

Zajištění bezporuchové dodávky elektrické energie vyžaduje spolupráci množství nejrůznějších profesí – jsou to operátoři bloků elektráren, směnoví inženýři, strojníci, pracovníci poruchových služeb, provozní elektrikáři, elektromontéři, dispečeři, operátoři call centra, řidiči a mnozí další.

Tyto počty by v případě blížící se nepřízně počasí byly pochopitelně navýšeny dle předpovědí počasí. V pohotovosti budou i pracovníci externích firem, kteří jsou připraveni pomoci v případě kalamit.

Zaměstnanci z nepřetržitých provozů či profesních skupin, kteří musejí být kdykoliv k dispozici, samozřejmě slouží nejen na Štědrý den, ale i v průběhu ostatních svátků během roku, včetně Nového roku.   

Spotřeba elektřiny o vánočních svátcích

Období Vánoc se na spotřebě elektřiny maloodběratelů výrazně neprojevuje, hlavní vliv na velikost spotřeby má venkovní teplota. Jedinou výjimkou je Štědrý den, kdy v odpoledních a večerních hodinách dochází k nárůstu spotřeby elektřiny o cca 15 až 25% oproti srovnatelným dnům. Na provoz elektrizační soustavy nemá takový nárůst spotřeby vliv, protože dochází k celkovému poklesu zatížení díky snížené spotřebě velkoodběratelů. O Silvestra již není nárůst spotřeby tak znatelný, naopak je vidět pokles spotřeby 1. ledna v ranních hodinách.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…