Energetici z Japonska nabírali zkušenosti od kolegů z ČEZ Distribuce

04.02.2016 19:43

Delegaci odborníků z Japonska, konkrétně sedm zástupců Federation of Electric Power Companies of Japan, hostila v Praze ČEZ Distribuce. Své know-how předávali odborníci z ČEZ Distribuce především v oblastech obnovitelných zdrojů, chytrých technologií, kybernetické bezpečnosti, ale i ekonomické výkonnosti v oblasti integrace decentrálních zdrojů a zvyšování provozní efektivity.

Energetici z Japonska nabírali zkušenosti od kolegů z ČEZ Distribuce
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Japonští energetici přijeli do ČEZ Distribuce především získat nové zkušenosti i doporučení a načerpat potřebné informace. Kromě již zmiňovaných činností se delegace zajímala o pilotní projekty zaměřené na regulace jalového výkonu u decentrálních zdrojů na hladině vysokého a nízkého napětí, také o provozní informace jako je dispečerský řídicí systém, praktické výsledky řízení napětí a snižování ztrát.

„ČEZ Distribuce působí na energetickém trhu České republiky již deset let a za tu dobu jsme prošli vývojem změn i procesů, které vždy měly za cíl zajistit kvalitní a spolehlivé dodávky elektřiny. O potřebné znalosti i získané zkušenosti se s kolegy z Japonska rádi podělíme. Věřím, že odborné prezentace, které jsme připravili, splní jejich očekávání,“ říká místopředseda představenstva ČEZ Distribuce Vladimír Budinský.

Jeho slova potvrzuje za japonskou delegaci Takayuki Fukae ze společnosti Chubu Electric Power. „Jsme rádi, že jsme mohli odborně prodiskutovat témata, která nás zajímají, zejména pokud jde o problematiku provozování obnovitelných zdrojů elektřiny v distribučních sítích a s tím spojená odborná témata, jako je například hodnocení kvality dodávky z těchto zdrojů a podmínky jejich provozování. Velmi si vážíme přístupu společnosti ČEZ Distribuce, prezentace pro nás byly přínosné a poučné. Domu si odvážíme inspiraci,“ vysvětluje Takayuki Fukae.

Neptali se jen zahraniční hosté. Také „domácí“ energetiky“ zajímalo, zda existují nějaké zásadní rozdíly v přístupu k provozování distribučních sítí v Japonsku a v České republice. „V principiálních otázkách nikoliv. Stojíme před podobnými výzvami a řešíme obdobné problémy. Jednou z nich je například právě probíraná tématika připojování a provoz obnovitelných zdrojů. Rozdíly spatřujeme jen v některých ryze technických aspektech, jako jsou například rozdílné velikosti napětí na jednotlivých napěťových hladinách, rozdílná míra využívání kompenzovaných a izolovaných sítí vysokého napětí a jiné,“ uzavirá Teruya Naoyuki ze společnosti Kansai Electric Power.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…