Energetický audit je nově povinností tisíce podnikatelů

10.11.2015 11:25

Nová legislativa o hospodaření energií zavedla od 1. července řadu změn v oblasti povinného energetického auditu. Tato zákonná povinnost se nově týká celé řady podnikatelů. Zákon navíc stanovuje termín provedení auditu nejpozději do 5. prosince 2015. ČEZ Teplárenská přesto stále nabízí těm, kterých se povinnost zpracování energetického auditu týká, možnost jeho včasným zahájením vše zvládnout tak, jak to nařizují nová legislativní pravidla.

Energetický audit je nově povinností tisíce podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Přes dva tisíce podniků v České republice bude muset zpracovávat každé čtyři roky energetický audit. Novou povinnost ukládá novela zákona o hospodaření energií každému podnikateli, který nemá výjimku z titulu malého nebo středního podniku (dle definice Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU), a užívá nebo vlastní energetické hospodářství. Další cestou, jak se pravidelného energetického auditu zprostit, je projít vybranou ještě zevrubnější certifikací ISO. „Od poloviny letošního roku už nejsou firmy motivovány k šetření energiemi jen ekonomickými důvody, tedy dlouhodobými úsporami nákladů v případě investic do úsporných opatření, jako je zateplování nebo například využívání šetrnějších technologií. Nově budou muset každé čtyři roky zpracovávat také energetický audit, který jejich prostory k energetickým úsporám prověří,“ sdělil Radim Sobotík, obchodní ředitel společnosti ČEZ Teplárenská, která energetické audity provádí již několik let.

Součástí energetického auditu je stanovení energetické politiky, analýza spotřeb a užití energie (tzn. stanovení výchozí stavu), identifikování oblastí významných spotřeb a užití (tzn. potenciálu úspor), stanovení ukazatelů energetické náročnosti a energetických cílů stejně jako cílových hodnot a akčních plánů k jejich plnění, následný monitoring spotřeb a užití energií a v neposlední řadě plnohodnotné začlenění hlediska spotřeby energií do rozhodovacího procesu o fungování podniku. „Všechny tyto analytické a procesní kroky nejsou samoúčelným legislativním nařízením. Dají firmám jasný návod, jak dosáhnout úspor energií, a tedy snížení provozních nákladů. Podnikatelé tak mohou z celého procesu vyjít s konkurenční výhodou, která dále zlepší jejich pozici na trhu,“ dodal František Macek, vedoucí útvaru prodeje a marketingu.

Podnikatelé, jimž nová povinnost vzniká, se při rychlém jednání, nemusejí bát ani brzkého vypršení termínu pro provedení energetického auditu. Termín 5. prosince 2015 je dán evropskou směrnicí, nicméně z důvodu krátkého času na splnění zákonné povinnosti uvedl ústřední ředitel Státní energetické inspekce Pavel Gebauer, že nebude v 1. pololetí roku 2016 provádět kontroly z vlastní aktivity, ale jeho úřadu postačí doklad, že se v daném podniku na energetickém auditu již pracuje.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…