Energetický regulační úřad: Dopad novely energetického zákona nelze spočítat

27.02.2015 18:45

Regulované subjekty z oblasti elektroenergetiky, plynárenství a teplárenství, které Energetický regulační úřad (ERÚ) oslovil se žádostí o kvantifikaci dopadů nové energetické legislativy, nejsou schopny tyto dopady spočítat před přijetím zákona. Uvedla to dnes předsedkyně ERÚ Alena Vitásková v otevřeném dopise pro poslance Parlamentu České republiky a vyzvala je, aby buď přijali komplexní pozměňovací návrh ERÚ, nebo stávající zákon dále neprojednávali a počkali na novelu, kterou ještě letos plánuje předložit Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).

Energetický regulační úřad: Dopad novely energetického zákona nelze spočítat
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

„Dnes není možné říci, zda novela energetického zákona zvedne ceny energií o procento nebo o desítky procent. MPO sice předalo několika výborům Poslanecké sněmovny materiál, dle kterého jsou údajně dopady na státní rozpočet i na konečné ceny energií minimální, ale vzhledem k faktu, že energetické firmy nejsou schopny dopady spočítat, je více než pravděpodobné, že MPO ignoruje řadu nebezpečí a že nemohlo mít validní podklady pro své stanovisko,“ uvedla Alena Vitásková.

V dopise je zmíněn jeden příklad z mnoha skrytých nebezpečí, kterým je hrozba účelového dělení solárních elektráren. Pozměňovací návrhy hospodářského a rozpočtového výboru umožní účelově dělit elektrárny, zejména solární, na menší subjekty, nadále čerpat plnou podporu, ale vyhnout se placení tzv. solárního odvodu. Státní rozpočet jen na této položce může přijít až o 2 miliardy korun ročně, do ukončení doby podpory asi o 35 miliard korun.

„Podařilo se alespoň částečně prosadit nápravu, především byla po tlaku ze strany ERÚ zastavena finanční podpora pro nové obnovitelné zdroje a byl na tyto zdroje zastropován poplatek. Stejně odpovědně ERÚ postupuje i nyní a požaduje pouze zajištění rovných podmínek pro všechny účastníky trhu a především ochranu spotřebitelů,“ sdělila Alena Vitásková v otevřeném dopise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…