Energetický regulační úřad: Problém zákazníků společnosti Česká energie byl vyřešen zrušením licence

25.10.2016 15:14

Energetický regulační úřad (ERÚ) v pátek 21. října 2016 upozornil na problematický status zákazníků společnosti Česká energie, a.s., připojených k lokálním distribučním soustavám (LDS).

Energetický regulační úřad: Problém zákazníků společnosti Česká energie byl vyřešen zrušením licence
Foto: ERÚ
Popisek: ERÚ

Ti se mohli nevědomky dopustit neoprávněného odběru (více v tiskové zprávě ERÚ).

Problém se povedlo vyřešit – neoprávněný odběr nehrozí. Společnost v závěru minulého týdne požádala ERÚ o zrušení licencí pro obchod s plynem i elektřinou. Úřad žádosti po splnění náležitostí vyhověl, zástupci České energie se vzdali práva na rozklad a rozhodnutí tak ihned nabylo právní moci. Zákazníci, kteří by mohli spadnout do režimu neoprávněného odběru, se proto nemusejí ničeho obávat a automaticky přejdou pod dodavatele poslední instance (DPI) od úterý 25. října 2016.

„ERÚ, OTE, a.s., i obchodník jednali rychle a podařilo se tak zažehnat paradox, díky kterému by se lidé mohli dostat do neoprávněného odběru de facto bez vlastního přičinění. Nic to ale nemění na tom, že mezera v energetickém zákoně zůstala,“ sdělila Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

ERÚ proto připravuje podnět na změnu energetického zákona pro Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podobná situace totiž může nastat kdykoliv v budoucnu. O tom mj. svědčí i druhý současný případ. Problém popsaný v páteční tiskové zprávě totiž nadále ohrožuje zákazníky společnosti ST Energy s.r.o., kteří jsou připojeni k LDS a dosud svou situaci nijak neřešili.

Obecné informace ke změně dodavatele najdete v Informačním centru pro zákazníka na webu ERÚ: https://www.eru.cz/cs/informacni-centrum/zmena-dodavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…