Energetický regulační úřad upozorňuje na nepřesnou interpretaci o solárních elektrárnách

07.06.2015 14:58

Server Solarninovinky.cz podle Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nepřesně interpretuje statistiku instalovaného výkonu solárních elektráren.

Energetický regulační úřad upozorňuje na nepřesnou interpretaci o solárních elektrárnách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Solární panely - ilustrační foto

Webové stránky www.solarninovinky.cz zveřejnily dne 2. června 2015 článek s názvem „Rekordní pokles instalovaného výkonu fotovoltaických elektráren v Česku“, který nepřesně interpretuje údaje zveřejněné v Roční zprávě o provozu elektrizační soustavy České republiky za rok 2014. Informace jsou natolik nepřesné, že Energetický regulační úřad (dále jen ERÚ) považuje za nutné reagovat pomocí tiskové zprávy a uvést vše na pravou míru.

ERÚ provedl v letech 2012 až 2014 velmi významnou změnu zpracovávání statistických údajů elektroenergetiky, na které se podíleli odborníci z Ministerstva průmyslu a obchodu, Českého statistického úřadu, OTE, a.s. (operátor trhu), provozovatelé přenosových a distribučních soustav a řada dalších institucí. Výsledkem dvouletého projektu byla nejen kompletní změna výkazů a zveřejňovaných ročních a měsíčních zpráv, ale i změna metodiky sledování některých ukazatelů, které jsou ve výše uvedeném článku mylně interpretovány.

Do roku 2013 se ve statistikách uváděl instalovaný výkon jednotlivých technologií výroby elektřiny jako součet všech vydaných licencí na výrobu elektřiny pro příslušnou technologii. Výsledné statistiky tak nezobrazovaly reálný pohled na výrobny elektřiny, protože zde mohly být obsaženy i výrobny, které nebyly do elektrizační soustavy vůbec připojeny, a tudíž nevyráběly žádnou elektřinu. Nový pohled na instalované výkony je takový, že vychází ze skutečných hodnot ze získaných měsíčních výkazů ERÚ-1 a z výkazů od OTE, a. s.

Konkrétně pro fotovoltaické, větrné a malé vodní elektrárny jsou veškeré informace včetně hodnot instalovaného výkonu převzaty od OTE, a.s., které vycházejí ze žádostí o podporu. Pokud výrobce v daném období nepožádal o vyplacení podpory u operátora trhu, není zanesen ani do statistik ERÚ. Z tohoto důvodu došlo ve zprávě k meziročnímu rozdílu, který si nepřesně vyložil server Solarninovinky.cz. S ohledem na velký počet obnovitelných zdrojů není reálné mít veškerá data o instalovaném výkonu a výrobě elektřiny. Nová metodika v současné době nejvíce odpovídá skutečnosti a potřebám statistiky. Instalovaný výkon z dat o licencích ukazuje, že ke konci roku 2014 došlo oproti roku 2013 naopak k nárůstu o 150 kW na 2126,06 MW.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

19:15 Památník Lidice: Prohlášení k uspořádání veřejné sbírky na restaurování Památníku dětských obětí války

Protože se k našemu rozhodnutí uspořádat veřejnou sbírku na restaurování Památníku dětských obětí vá…